#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odstranění vaječníků

Dotaz, 2. 7. 2022

Dobrý den,
je mi 38 let, jsem měsíc po ablaci prsu a santinel.uzliny. Onkolog rozhodl, že v mém případě není třeba chemoterapie ani ozařování, ale hned mi jen nasadil hormonální léčbu, Tamoxifen 20 mg, na 5 let. Dnes jsem si vzala první tabletku..
Zároveň mě onkolog posílá na další operaci - odstranění vaječníků, že to prý bude jistější do budoucna.. Nijak extra se tomu nebráním, jsem smířená s předčasnou menopauzou, i když se bojím, jak to zvládnu, ale asi to bude lepší než riskovat opět nádorové onemocnění třeba v této oblasti. Ale pořád mi vrtá hlavou, proč mám brát Tamoxifen nějakých příštích 5 let, když mi cca za měsíc odstraní vaječníky a vejcovody? Tím odstraněním už nebude v těle přece nic, co by produkovalo estrogen, tak Tamoxifen už nebude mít co tlumit, je to tak..?
Nerozumím tomu, jsem z toho nešťastná, bojím se, co všechno mi za paseku nadělá v těle Tamoxifen, u kterého se i v příbalovém letáku píše, že často způsobuje např. rakovinu dělohy a další závažné vedlejší účinky, až si říkám, jak tohle může být schválený lék... připadám si jako blázen, pro mě je logické, že když si nechám odstranit vaječníky, tak na co ještě Tamoxifen? Můj strach pramení i z toho, že ke vší smůle mám ještě i roztroušenou sklerozu, díky Bohu normálně chodím, jsem plně stabilizovaná, nikdo by to na mě nepoznal, užívám lék Tecfidera (2x denně). To je další věc - nikdo z lékařů nezkoumal, jestli se Tecfidera s Tamoxifenem snese...? Tak to na sobě zkouším já, asi "co to udělá". Je mi vážně hrozně ze všeho.
A další věc, ještě bych ráda znala Váš názor, jestli si mám zároveň s vaječníky nechat odstranit i dělohu, čípek, hrdlo....? Zkrátka vše?
Děkuji za odpověď, za Váš čas

S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 5. 7. 2022

Dobrý den,

k Vaší první otázce sděluji: Není to tak. Estrogeny se těle ještě v malém množství tvoří konverzí z androgenů v nadledvinách /a ty Vám samozřejmě zůstanou/. A i toto malé množství by nádor. buňkám mohlo stačit k přežití...
K Vašim obavám ohledně užívání Tamoxifenu sděluji: Více bych se bál vyjít na ulici, že mne přejede auto než že se mně něco stane z užívání Tamoxifenu.
Je to velmi dobrý a velmi účinný lék prověřený mnoha desetiletími. Má mnoho dalších pozitiv /kromě protinádor. efektu/
Jediným nežádoucím účinkem, který se skutečně objevuje je zvyšování sliznice děložní, kterou Vy mít ale nebudete. Ostatní nežádoucí účinky jsou velmi málo časté...
Pokud se ptáte na to, jak tento lék může být schválen, tak asi nejlepší odpovědí je, že tento lék již zachránil miliony životů a jen v mé ordinaci jistě stovky.
Jinak schvalovací proces je dílem tisíce na sobě nezávislých odborníků a má mnoho složek od účinnosti po právní a ekonomické aspekty.
Interakce s jinými léky jsou standardem hodnocení každého nového léku, ale prozkoumat interakce s milionem dostupných a vyráběných léků by znamenalo třeba 50 let dalšího výzkumu a mezi tím by zbytečně zemřely tisíce lidí.
Vyoperovat doporučuji samozřejmě všechno to , co jste zmínila.
S pozdravem

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři