#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Onkologické problémy s ledvinami

Dotaz, 27. 8. 2018

Dobrý den,
nově jsem se seznámil s přítelkyní, 55 let, která mi sdělila, že prodělala závažné onkologické problémy s ledvinami a že u ní byly zjištěny metastázy i v kostech.
Sdělila mi, že v důsledku chybné funkce ledvin nemůže projít chemoterapií a že užívá léky a věc je prý řešena včetně perorálního užívání vývarů z konopí.
S žádnou touto věcí nehodlám nic řešit, na to nemám vzdělání.
Píšu to jen pro úvod mého dotazu:
Partnerce jde z úst dosti nepříjemný pach, který nedokážu blíže specifikovat. Je jakoby nakysle nahořklý s podivnou nepříjemnou příchutí, která je i ve slinách. Zatím jsme o věci spolu nehovořili. Jde mi o to, zda je to v takovýchto případech součást uvedené situace, nebo zda mám přítelkyni varovat, aby toto řešila se svým ošetřujícím lékařem.
Navíc se u přítelkyně někdy objevuje svalový třes, jako když vědomě rychle cukáte nohou či rukou.
Přítelkyně byla asi půl roku s onkologickými problémy s ledvinami upoutána na lůžko. Následně se pak učila znovu chodit a nyní opět chodí do práce, a to na zkrácený úvazek.
Říká, a i tak vypadá, že se cítí dobře a že je předpoklad dobré prognózy dalšího vývoje.
Nicméně, protože tuto situaci neznám a věci nerozumím, prosím o základní osvětu k uvedenému. Nerad bych, abychom něco zbytečně zanedbali, nebo - naopak - ať nemám nadbytečný strach z věcí, které neznám a jsou možná běžné.
Děkuji za Váš čas a podporu.
S pozdravem
P.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 8. 2018

Dobrý den, bohužel bych to neviděl moc optimisticky. Pokud od nádoru ledvin jsou metastázy v kostech, pak jde o nevyléčitelné onemocnění / naděje na vyléčení je minimální.../ Zápach z úst může mít tisíce příčin, jistě by to ošetřující lékař měl vědět...Třes rukou může mít rovněž mnoho příčin - i zde může souviset s postižením kostí či naopak s léčbou.
Nicméně na druhou stranu znám mnoho pacientů a pacientek, kteří i nádorem s metastázami žili a žijí několik let.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři