#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opakované infekce

Dotaz, 13. 9. 2018

Dobrý den
Posledního zhruba půl až třičtvrtě roku trpím opakovanými infekcemi (za posledních 5 měsíců 4× ATB, infekce se vždy projevovaly jako zvýšená teplota, horečka, prakticky bez dalších příznaků - kašle, rýmy, nebo jiných konkrétnějších projevů), ale i v době kdy nejsem nemocná mívám několikrát do týdne zvýšenou teplotu (do 38°), bolesti kloubů, v noci se hodně potím, celkově se cítím unavená a zesláblá. Vždycky jsem aktivně sportovala, teď mám dny, kdy téměř nedokážu vyjít schody do prvního patra. Testy prováděné praktickou lékařkou v době oněch opakovaných infekcí (letošní jaro-léto) zřejmě neodhalily nic podezřelého, jen zvýšené leukocyty a mírně sníženou srážlivost krve (nevím ale, které konkrétní testy lékařka nechala dělat). Před týdnem až deseti dny se mi na pravé straně krku objevila nebolestivá bulka. Mohlo by jít o nějaký typ nádoru lymfatického systému? Jaké testy by v takovém případě odhalily onemocnění a lze si je někde nechat provést třeba i jako samoplátce (u praktické lékařky už si připadám hloupě, za poslední půlrok jsem tam byla častěji než za předchozích dvacet let - podle výsledků testů mi nic není, zvýšená teplota do 38°, která navíc nepřetrvává několik dní, ale mizí a zase se vrací, únava, bolesti kloubů, slabost a noční pocení mi připadají trochu vágní na návštěvu lékaře...). Pokud bulka na krku zmizí sama od sebe, znamená to, že to nebylo nic vážnějšího? Děkuji za odpověď a zdravím.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 9. 2018

Dobrý den, tyto problémy jsou vždy "kříž" pro pacienta i lékaře. Hledáme něco, co má spojitost s výše uvedenými symptomy... Ale to má asi 90% chorob... Uzliny na krku je nejčastěji projevem infekce k dut. ústní, ale obecně vzato nádor nelze vyloučit nikdy.
Chápu, že se Vám už k PL nechce. Jistě lze jako samoplátce si to zajistit jinde.
Například ultrazvukové vyšetření této lokality by hodně napovědělo. Jistě bych udělal odběr krve na onkomarkery, já jako onkolog bych však šel jistě hlouběji a odeslal Vás na CT břicha, malé pánve a hrudníku. Pak bych dle výsledků pokračoval a pátral dále. Ale uznávám, že je to i pro nás hledání v kupce sena... Pokud se uzlina ztratí, pak jistě nešlo o nádor...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři