#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace gama nožem

Dotaz, 20. 4. 2017

Dobrý den, na Vaši poradnu se obracím, abych získal nezávislý odborný názor. Známý (70 let) se léčil s rakovinou plic. Léčba byla úspěšná a skončila v prosinci 2016. Pak docházel na pravidelné kontroly, které byly ale spíš formální. Před dvěma týdny se jeho stav náhle zhoršil a skončil v nemocnici, kde mu bohužel zjistili metastázy v hlavě.

Jaký typ léčby je v jeho případě nejvhodnější? Lékaři rodině řekli, že gama nůž nelze použít, protože nádor v hlavě je větší než 4,5 cm. Opravdu má léčba gama nožem takové omezení? A byla by vhodná např. protonová léčba?

A ještě by mě zajímalo, jestli nedošlo k zanedbání ze strany lékařů, když metastázy nezjistili během kontrol (první CT po skončení léčby bylo nejspíš až teď, když známý skončil v nemocnici). Velice Vám děkuji za odpovědi.

MUDr. Martin Šmakal, 20. 4. 2017

Dobrý den, z Vašeho popisu mám tak málo údajů, že seriozní odpověď není možná.
Např. nevím o jaký typ plicního nádoru šlo, nevím , čemu říkáte, že léčba byla úspěšná, nevím kolik metastáz je v mozku a jaké je jejich uložení.
Obecně pro gama nůž samozřejmě platí řada indikačních omezení jako je počet metastáz či jejich velikost či jejich uložení.
Co se týče pochybení lékařů , tak to bych musel udělat odborný posudek se znalostí všech provedených vyšetření - celé pacientovi dokumentace, abych mohl zaujmout nějaké stanovisko... Nicméně obecně vše je možné a každý děláme denně desítky chyb, jde o to , jak jsou závažné...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři