#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ponechání bradavky

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, začátkem ledna mám jít na operaci nádoru in situ v prsu. Původně mi bylo sděleno, že půjde jen nádor a následně že půjde celé prso. Chtěla bych znát Váš názor, jak moc velké riziko postupuji, když chci ponechat bradavku a šetřící kůži. Zde přepisuju celý záznam k operaci. Chirurg bohužel sdílný nebyl, tak se snažím si situaci objasnit někde jinde. Mnohokrát děkuji za názor. Je mi 41 let, 2 děti.

13.10. byl mamograf:Vlevo v HVK je patrný okrsek zmnožené, splývavé kresby vel. 11x9mm, jinak prsy bez ložiskových změn, bez sup.kalcifikací. 14.10, byl ultrazvuk:Vlevo v HVK je patrný nepravidelný nehomogenní hypoechogenní okrsek velikosti 35x23x18mm s výraznějším cévním zásobením. Axily bez lymfadenopatie. 30.11. byl MRI: Vlevo v HVK rozsáhlý patol. proces časných enhancement a distorzí, v rozsahu 52x41x38,ve ventrálním úseku dosahujícího až ke kožnímu krytu, do kterého neprorůstá, od bradavky vzdálen do 10mm. V ostatním rozsahu prsu bez jiných ložisek sup.. vzhledu. Výsledek z biopsie:DCIS G2-3 s apokrinní diferenciací mammae l.sin, ER 0%, PR 0%, MIB1/Ki 67 25%, AR pozit. Klinická TNM: cTisN0Mx. Genetika negativní. Žláza je nepřehledná a na MRI rozsáhlý nález - doporučena SSME. Předoperační chirurg. kontrola:vyšetření prsů: symetrie, bez sekrece, bradavka i dvorce oboustranně normálního vzhledu, kůže BIL. bez zn. patologie, intaktní, palpačne vpravo bez hmatné rezistence, vlevo v centru HVQ náznak indurace v.s. i postbiopt změny, nefixovaná, exily oboustranně bez patol. nálezu, axiální lymfatické uzliny nehmatné. PO dohodě s pacientkou doporučeno primárně Nipple-sparing me vlevo se SLND, při nepříznivé histologii event. doresekce kožního krytu včetně dvorce a bradavky.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den,

preferoval bych kompletní ablaci, ale návrh operatéra mi též přijde jako rozumný, že by se event. odstranění bradavky udělalo až v druhé době, kdyby to bylo potřeba

S pozdravem

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři