#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posouzení diagnózy - rakovina plic

Dotaz, 7. 10. 2017

Dobrý den,

obracím se na Vaši poradnu jako na zřejmě poslední možnost. Mé matce (62 let) byl v červenci diagnostikován nádor na pravé plíci. Ještě před započetím léčby jí metastáze poškodila obratel a v důsledku toho musela podstoupit náročnou operaci v FN Motol. Operace se zdařila. Poté byla mámě naordinována biologická léčba, lék Iressa. Dle ústního sdělení lékařů se jí nádor na plíci zmenšil, avšak byla nalezena čtyři ložiska na mozku.
Na začátku září byla propuštěna z FN Motol, týden byla doma a poté nastoupila do nemocnice Na Pleši, kde podstoupila sedm z deseti ozařování a na víkendy byla převážena domů. Její stav do poslední chvíle vypadal dobře – lékaři na Pleši potvrdili ústně zmenšení nádoru /byť to do zprávy neuvedli/ a naučila se chodit téměř samostatně o berlích. Kontrola na spondylochirurgii dopadla též pozitivně.

29. září byla převážena z Pleše domů. Ještě před cestou s námi telefonovala a normálně komunikovala. Po příjezdu domů cca okolo čtvrté odpoledne jí bylo nevolno, okamžitě si šla lehnout a následně začala často chodit na wc. Po šesté hodině si ještě aplikovala injekci s přípravkem proti proleženinám, který brala již několik týdnů, a okolo osmé si vzala večerní dávku léků. O pár sekund nato se začala svíjet v křeči – obličej a ruce. Okamžitě jsem volal záchrannou službu, která pojala podezření na epileptický záchvat, a mámu převezli do nemocnice na oddělení neurologie.

30. září při návštěvě v nemocnici byla při vědomí, komunikovala – byť zmateně, pojem o místě a času měla přibližný.

1. -2. října při návštěvě již nereaguje na podněty, „spí“ s otevřenýma očima, zorničkami pohybuje ze strany na stranu, ale nikoli v reakci na podněty.

Od 3. října nereaguje stále na žádné podněty, oči zavřené, nepohybuje se vůbec.

Dle lékařů z neurologie utrpěla epileptický záchvat vyvolaný nádorem v mozku. Výsledky určily silný zánět v těle, má horečky, nasazena antibiotika.
5. 10. antibiotika vyměněna (za „moderní“), jelikož ta předchozí nezabrala a nová nezabírají též. Po sražení teploty paracetamolem se teploty pohybují okolo 38 stupňů. Dle lékařů jí ochrnula levá část těla.

Lékaři jsou v tomto případě zřejmě bezradní, máme čekat a připravují nás na nejhorší. Převoz na odborné pracoviště je podle ošetřujícího lékaře nemožný.

Chtěl jsem se tedy zeptat, zda jste za Vaší praxi nenarazili na nějaký podobný případ, či zda nemáte nějaký nápad/tip na lék/postup, který by nám dal alespoň naději a pomohl. Propouštěcí zprávu z Pleše mohu dodat obratem a zprávu ze současného umístění mohu též sehnat.

Děkuji, s pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 7. 10. 2017

Dobrý den, chápu , jak bolestivé chvíle prožíváte.I já jsem nedávno byl v podobné situaci. Jako lékař a onkolog k tomu jsem však měl na situaci realistický náhled. Bohužel, z toho, co jste mi vylíčil, vidím, že zdravotní situace Vaší maminky je kritická a její pobyt na tomto světě se rychle krátí. Jsem si téměř na 100% jist, že ji současná medicina již život nezachrání

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři