#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže s močením

Dotaz, 19. 11. 2010

Dobrý den, můj otec (55 let) na základě potíží s močením absolvoval vyšetření na magnetické rezonanci. Nález byl popsán jako nádor prostaty o velikosti 10x12 mm, dle struktury (či tvaru nejsem si jistá) označen za rakovinový. Následovalo objednání do krajské nemocnice, odběr krve (PSA lehce zvýšený) a poté provedení biopsie...odebráno osm vzorků...nález negativní...kontrola za 5 měsíců. Je to vlastně dobrá zpráva, ale červík hlodá. Je možné, že při odebírání vzorků byl minut nádor (lze to vyjádřit třeba pravděpodobností)? Je kontrola za 5 měsíců dostatečná? Je obvyklé, že se dr. z magnetické rezonance mýlí? Nebylo by vhodné absolvovat rezonanci třeba za dva měsíce znova (zda-li se nález nějak vyvíjí)?Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 19. 11. 2010

Obecně vzato je to celkově dobrá zpráva.Odpověď musí rozčlenit do několika částí.
1/ MR je výborné vyšetření, které vidí v prostatě uzel / což je u mužů po 50ti letech časté/. O tom zda je benigni či maligní už spíše spekuluje na základě struktury a homogenity a agresivity vůči okolním strukturám.Někdy je nález takřka jistý už z MR, jindy vše rozhoduje až histologie.
2/ Píšete, že PSA bylo jen mírně zvýšeno . toto je časté a typické zvl. pro benigní hyperplazii.U zhoubných nádorů bývá tendence k vyšším hodnotám.
3/ I kdyby se jednalo zhoubný nádor ,ten bývá nehomogenní a ne vždy se punkcí podaří ho prokázat.Jde o odběr válečků tkáně v jehle poměrně velmi štíhlých a tak jistota není stoprocentní .
4/ Já bych asi volil jednoduchou kontrolu - tedy odběr krve na PSA a fPSA
již za 3m, ale další vyšetřovací metody bych zvažoval až podle tohoto výsledku.PSA je často opravdu velmi citlivý ukazatel maligního růstu.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři