#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Preventivní chemoterapie

Dotaz, 10. 1. 2011

Dobrý den, tatínek je po operaci nádoru plic. Dle lékařů jsou výsledky dobré, odebrány i okolní uzliny a vše v pořádku. Lékař tatínkovi doporučil chemoterapii prý je mladý /56let/ a má mít preventivní charakter. Má již za sebou 1dávku. Zajímalo by mne proč se dává chemoterapie když jsou výsledky v pořádku? Není to jen další zatěžování organismu? Nemůže mu spíše uškodit? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 10. 1. 2011

Dobrý den, zřejmě jde o malé nedorozumnění při komunikaci.
Pokud je tatínek po operaci plic pro zhoubný nádor - pak se jistě jedná o vysoce rizikového pacienta i když byl nádor odoperován a uzliny v okolí byly negativní.
Vyjádření lékařů, že výsledky jsou dobré, zřejmě mělo znamenat, že nádor šel dobře odoperovat a že je zde naděje na dlouhodobý efekt či dokonce na trvalé vyléčení.
Pokud byl však nádor většího rozsahu - i když šel odoperovat - pak se většinou zajišťuje chemotherapií, neboť již nyní mohou v krvi či v mízní tekutině plavat jednotlivé buňky / ty nejde chirurgicky odstranit.../ , které by v budoucnu mohly býti zdrojem event. recidivy onemocnění.A tyto buňky se mi snažíme touto přídatnou, zabezpečovací chemotherapií odstranit.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři