#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Preventivní vyšetření rakoviny

Dotaz, 25. 10. 2010

Dobrý den, prosím o odpověď na mou otázku. Je mi 29 let a v naší rodině se velmi často vyskytuje rakovina. Otec zemřel na rakovinu limf.uzlin,babička z matčiny strany na rakovinu ledviny. Sestra mé matka pak prodělala rakovinu děložního čípku a rakovinu kostí. Její bratr zase rakovinu krku. Děda z otcovy strany rakovinu plic a tak bych mohla pokračovat....Kdekdo mi říká, že bych snad měla mít nárok na nějaké preventivní onkologické vyšetření a to zcela zdarma. Zjistila jsem, že se např. v Brně toto dělá v Masarykově onkologickém ústavu,ale je to velmi drahé. Můžete mi poradit? Díky moc a hezký den.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2010

Začnu trochu ze široka - v ČR lidé umírají na kardiovaskul příhody a na nádory zhruba stejně často, minimum potom na infekce,úrazy apod.
Proto téměř každý z nás má v rodině někoho s nádor. onemocněním.
U Vás se to jeví percentuálně výraznější, ale bylo by i nutné vědět, v jakém věku dotyční onemocněli. Genetická vazba je při začátku onemocnění v pokročilém věku podstatně méně častá.

Z hlediska prevence jste ještě velmi mladá, mnoho z těch prevent. vyšetření je zatíženo i jistým procentem komplikací.Proto je vždy vhodné
prevence zahájit ve správnou dobu.
Vám bych zatím doporučoval nekouřit a při jakýchkoliv obtížích navštívit lékaře.Vhodné je i samovyšetřování prsů / cca 1x za 2 měsíce/.
Posléze přibudou další prevence jako gyn. vyš., prevence nádoru tl. střeva, panel onkomarkerů apod.
Pokud byste se teď dožadovala nějaké speciální prvence , pak by ve Vašem věku skutečně asi šlo o placenou službu.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři