#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problémy léčby

Dotaz, 12. 1. 2023

Dobrý den, mám diagnozu M8500/33 G3, pT1c pNO (sn) pMX, stadium IA, jsem po operaci (lumpektomii), která proběhla v polovině listopadu. Mikro: Nízce diferencovaný duktální karcinom NST mléčné žlázy s výraznou in situ komponentou, bez tvorby tubulů. Mitotická aktivita místy 50/10 HPF. Nádorové bujení nedosahuje k okrajům. Úsek tkáně ml. žlázy bez nádorových změn. ER 90%, PR 70%, ki67 pozitivní v 60%, c-erb-2 se silnou převážně kompletní membránovou pozitivitou (3+). Bylo mi dále provedeno imuno vyšetření: HER2neu - slabě pozitivní, HER skore 2.
Nádor byl velký 1,6 cm, strážní uzlina negativní.
Od prosince beru Tamoxifen, zatím s ním nemám žádné potíže. Včera jsem byla na první aplikaci biologické léčby Herpectinem, zatím také bez žádných potíží. Chci se zeptat na dvě věci: Na onkologii mi byla navržena i chemoterapie, kterou jsem ale odmítla, hrozně se jí bojím, jak samotné aplikace (nemám žádné žíly), tak i vedlejších a trvalých následků a toho, jak bych ji psychicky snášela, jsem hodně labilní. Ještě mi zároveň s Tamoxifenem byla doporučena léčba Zoladexem. Naposledy jsem ale menstruovala v říjnu, do té doby jsem brala dlouhodobě antikoncepci, po jejím vysazení se mi už přirozená menstruace neobnovila. Jsem tedy zřejmě už částečně v menopauze. V hormonálním profilu z prosince mám hladinu estrogenu 115. Aplikaci Zoladexu se také velmi bojím, jak samotných injekcí do břicha, tak i okamžitému uvedení do přechodu (a s ním spojených zdravotních problémů). Doteď jsem byla hodně aktivní, jezdila na lyžích, běžkách, in-linech….. Nechci, aby mě léčba úplně fyzicky a psychicky zničila. Chtěla jsem se zeptat, zda současná léčba Herpectinem a Tamoxifenem mi dává alespoň nějakou naději na uzdravení? Ještě také budu jezdit na ozařování, ale to prý může být až do půl roku po operaci.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 1. 2023

Dobrý den,

léčba Tamoxifenem a Herceptinem Vám zcela jistě výrazně pomůže, ale...
My bojujeme se zhoubným nádorem a chceme Vám zachránit život, chceme , aby se nádor nevrátil.
Při Her2 pozitivitě a vysoké Ki67 je však pravděpodobné, že využití chemoterapie event. podávání Zoladexu by tuto šanci na úplné uzdravení výrazně zvýšilo. Ano, máte pravdu, přinese Vám to jisté nepříjemnosti, to uznávám, ale my chceme vyhrát válku a jsme ochotni za to něco zaplatit...
Ale je to Vaše tělo a to je pro rozhodování zásadní. Nikdo Vám námi doporučovanou léčbu násilím podávat nebude...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři