#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prognóza onemocnění

Dotaz, 1. 12. 2022

Dobrý den Vážený pane doktore,
moje babička, 74let, byla v září na sonu a mamografii prsu kvůli bulce v prsu- zjištěna cysta 3*3cm, odsáto 6 ml nažloutlé čiré tekutiny. Kontrola za 4 měsíce. Cysta se jí však znovu naplnila, tak byla na sonu znovu v listopadu - cystoidní ohraničený útvar 37*30mm, v dolním pólu imponující echogenní komponenta 13*13mm s cípovitě vybíhajícími septy. Udělána biopsie a punkce. Výsledky- odsátá tekutina v pořádku, biopsie bohužel ne. Závěr: ,,Ca mammae I.sin cT3 (dle RDO T1c)N0MX - intracysticky uložený tumor - inv duktální CA M 8500/32, ER 0, PR 0, Ki 67 65%, Her 2 neu.skore 2+ / FISH bude"
1. Prosím Vás jaká je prognóza tohoto onemocnění ?
2. 16.12.jde do mammacentra, tam se teprve naplánuje odstranění prsu- následovat prý má chemoterapie a pak biologická léčba. Jak moc chvátá odstranění tumoru? (cysta se jí opět plní). A není možné místo chemoterapie rovnou biologická léčba? Babička má bohužel alergii na spoustu léků.
3. Mám trochu zmatek v tom, zda se jedná o intracystický karcinom prsní žlázy nebo invazivní duktální ?
Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
(PS:babička již v roce 2014 měla nádor v druhém prsu. Došlo k excizi a následnému ozařování, byl to však jiný typ nádoru, který byl citlivý na hormonální léčbu) .

MUDr. Martin Šmakal, 6. 12. 2022

Dobrý den,

odpověď není snadná , nevíme ještě zda jde o tzv. triple negativní /neznáme FISH u HER2/, nevíme, jak dopadne operace
Podle toho lze také usuzovat na prognózu onemocnění.Jde pravděpodobně o intracystický karcinom

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři