#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic

Dotaz, 17. 9. 2010

Dobrý den,
manžel má rakovinu plic - malobuněčný nádor. Podstoupil chemoterapii, kterou velmi dobře snášel, radioterapii, která mu dělala velice zle, protože byl neustále unavený a spal. Po všech těchto procedůrách absolvoval celkové vyšetření na PET CT. Nikde se neobjevily žádné metastáze, ani v mozku, nádor se velmi zmenšil, na kontrolu má jít až koncem listopadu. Má bolesti na hrudi, která přechází do zad, točí se mu hlava a je celkově velmi slabý. Radiotererapie skončila 16.července. Nehubne, má chuť k jídlu, ale neustále kouří. Sám lékař řekl, že kdyby náhle přestal kouřit, tak ten organismus by se s tím těžko vyrovnával. Vím, že tato nemoc je velmi zlá, ale přesto neztrácím naději. Je možné, aby po radioterepii měl takové problémy? Nádor nemetastázoval, kosti má v pořádku, ale jeho stav není dobrý. Moc prosím, zda byste mi k tomu mohl něco napsat. Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 9. 2010

Tak předně musím s Vámi souhlasit, že jde o zákeřnou nemoc a v případě malobb. karcinomu plic to platí dvojnásob.Je vlemi agresivní.
Z druhého pohledu však to i znamená, že bývá dobrá odpověď na léčbu, což se asi potvrdilo i v případě vašeho manžela.Nicméně kombinace chemotherapie a posléze i ozařování je náročnou léčbou , často s množstvím nežádoucích účinků.Je vyýborné, že na PET CT není patrný metastatický rozsev, ale bolesti na hrudi mohou mít příčinu jak v samotném nádoru tak např. v poradiační reakci pohrudnice či plic.
Ani já nejsem zastáncem okamžitého a absolutního ukončení kouření v tomto konkrétním případě, ale vyýrazné omezení bych uvítal.Pac. totiž pochopí , že o jeho život bojuje celý tým - a to jak lékaři a ost. zdravotníci, tak jeho rodina, která mu všemožně pomáhá, tak i on sám - např. tím , že se snaží omezit kouření...
Pokud lze např. s pomocí rodiny, preferoval bych, aby si zachoval určitou mobilitu, aby organizmus dále neslábl.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři