#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic

Dotaz, 27. 1. 2011

Dobrý den, již jsem do vaší poradny psala několikrát a i tentokrát se na vás obracím s dotazem. Maminka,56let se léčí s rakovinou plic, má již 2.dávku chemoterapie až na občasné potíže s nevolností je snáší zatím dobře, nepadají ji vlasy a nic podobného,akorát nás trápí virózy, od vánoc jí trápí kašel a rýma, nejvíc mě však trápí ten kašel,protože se vyskytuje nejčastěji navečer a trápí ji i v noci, kupuje si různé sirupy,ale nic nepomáhá. K lékaři jít zatím nechce, prý by ji stejně žádné léky nedal když bere léky na chemo. Chtěla jsem se zeptat zda ten kašel nemůže signalizovat něco závažného, mám o ni strach. A jestli by ji pomohly nějaké prášky na zklidnění kašle, je to pro ni vyčerpávající a moc bych ji chtěla pomoci. A na jakého lékaře se obrátit, moc děkuji za odpověď. A.S.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 1. 2011

Starost o pacienta splicním nádorem je většinou spoluprací lékařského týmu,kde je onkolog, plicní specialista, radiotherapeut atd.
Kašel může být / ale vůbec nemusí !!!/ vážným příznakem. Jistě je vhodné na to upozornit ošetřujícího lékaře, na tlumení kašle je mnoho preparátů.Ne vždy je však vhodné kašel tlumit, často je naopak vykašlávání hlenů lepší, než kdyby zůstávály v průduškách.Ale toto musí posoudit individuálně ošetř. lékař

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři