#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic ve 4. stádiu

Dotaz, 16. 6. 2023

Dobrý den,
bohužel jsme se dostali do velmi obtížné situace, a proto bych Vás ráda požádala o Váš názor.
Tatínek, 53 let, po dlouhodobých bolestech zad, navštívil svého praktického lékaře, který ho po nálezu na RTG plic odeslal na plicní ambulanci do FN Plzeň. Zde mu bohužel byla diagnostikována rakovina plic ve 4. stádiu. Protože se mu po těle nacházejí bulky, byl mu pro histologii odebrán vzorek z jedné z nich a nikoliv vzorek přímo z plic. Následně podstoupil PET CT, kde se potvrdily metastázy v kostech, na játrech a ledvinách. Další postup by měl být takový, že 3.7. podstoupí magnetickou rezonanci mozku a spirometrii a až 7.7. je objednaný k profesoru Peškovi do onkologické ambulance v Plzni. Nicméně jsme se spojili s paní doktorkou z nemocnice Bulovka, která by postupovala jinak. Dokonce byla tak ochotná, že zavolala do laboratoře, kde se zkoumá vzorek z tatínkovy tkáně a tam jí bylo sděleno, že na tomto vzorku neprobíhá žádná biopsie možných mutací. Po telefonátu do ambulance v Plzni nám bylo sděleno, že mutace jsou testovány z krve. Je to možné? Paní doktorka z Prahy by postupovala tak, že by tatínek podstoupil bronchoskopii a na tomto vzorku by byly testovány možné mutace. Tatínek také trpí někdy až nesnesitelnými bolestmi, proto jsme se obrátili na centrum bolesti, kam jsme objednaní toto úterý.
Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor, zda je možné testovat mutace z krve a zda je nutné mít pro stanovení vhodné léčby výsledky z magnetické rezonance. Také bych byla ráda, pokud byste mohl alespoň stručně popsat postup, který byste Vy doporučoval. Samozřejmě si jsme vědomi, že to není bohužel vyléčitelné, ale právě už proto, bychom chtěli tatínkovi pomoct, aby mohl mít co možná nejdůstojnější život.

Mockrát děkuji!

MUDr. Martin Šmakal, 19. 6. 2023

Dobrý den,

některé mutace se testují z krve, jiné z tkáně nádoru.
Bohužel tatínkův rozsah onemocnění je značný a pravděpodobně to neskončí dobře ať zvolíte variantu v Plzni u Prof. Peška či u kolegyně z Bulovky... Z magnetické rezonance postup nestanovíte... Bohužel je to krutá daň za to , že tatínek dlouho kouřil /nebo se mýlím?/.
léčebných postupů je nyní mnoho, záleží na oněch mutacích a dále na celkovém stavu tatínka a jeho dalších přidružených chorobách a to já nyní neznám a tak si správný léčebný postup netroufám odhadnout...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři