#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina prsu

Dotaz, 28. 8. 2010

Dobrý den, manželova maminka měla rakovinu prsu v 39 letech (1978 - ozařování, chemo), 2x recidiva - cca vžda po 10 letech (1988, 1998). Asi před dvěma lety jí poklesl koutek, i když chodí 2x ročně na onkologii, byla na neurologii, tak asi 1,5 roku nic neléčili - prý paralýza - někdy se stane. Sama zavolala na Homolku, kde ji bohužel zjistili nádory slinných žláz, byly napadeny i uzliny (nevíme kolik, protože ona nechce asi nic vědět), kost byla v pořádku. Po operaci se vrátila zpět na onkologii (kde se spadým koutkem vůbec nezabývali). Léčí se Tamoxifenem (pochopila jsem, že nádory má vždy citlivé na estrogen - v r. 1978 jí hned ozářili vaječníky).Je léčba Tamoxifenem tedy dostačující, když byly napadeny i uzliny? Jsou tyto nádory geneticky přenosné (má dceru a 2 vnučky - je vhodná antikoncpce, mají se testovat na BRCA?) Má tento typ nádoru v krvi své markery? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 8. 2010

Z Vašeho popisu onemocnění mi vyplývá, že manželova maminka je dlouhodobě a velmi úspěšně léčena pres opakované recidivy onemocnění.
Pokud postižení uzlin v podčelistní krajině je opět recidivou karcinomu prsu, pak léčba tamoxifenem je možná, zvl. pokud od předchozí recidivy už uplynula dlouhá doba. Nízký věk ,kdy vaše tchýně onemocněla, nás vede k opatrnosti u následujících generací.Testování BRCA 1,2 ještě není povinné / až pokud by šlo o 2 osoby v přímé linii a mladého věku.../ Nicméně monitorování onkomarkerů v krvi, porada s onkogenetikem jako je Dr.Novotný / prim onkologie Na Pleši/ či pravidelné mamografie bych do budoucna od určitého věku doporučoval.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři