#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina slinivky břišní

Dotaz, 5. 7. 2017

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny slinivky brisni. Pred nekolika dny mi zemrel tata v nedozitych 68 letech na rakovinu slinivky. Vyzadala jsem si jeho zdravotni dokumentaci, ze ktere je patrne, ze jiz pred tremi lety zacal mit vysoke hodnoty cukru v krvi. Tata byl lecen na cukrovku prasky, na dalsi vysetreni poslan nebyl. Az kdyz zezloutl a zhubl byl poslan do nemocnice a do 4 tydnu zemrel. Tim se dostavam k memu dotazu. Po promluve s jeho praktickou lekarkou mi bylo na dotaz proc nebyl tata poslan na scan kdyz se u nej objevila cukrovka odpovezeno, ze to neni standartni postup. Znamena to tedy, ze pacient po 60 roce veku s diagnostikovanou cukrovkou neni v ohrozeni rakovinou slinivky? Vyzkum tvrdi opak. Zajima mne nazor jinych lekaru, nebot mi postup pani doktorky prijde neprofesionalni. Kdyz i clovek bez lekarskeho vzdelani si je vedom, ze cukrovka muze prispet ke vzniku tumoru na slinivce jak je mozne, ze lekar tuto spojitost nevidi a pacienta leci na cukrovku bez provedeni dulezitych testu?

MUDr. Martin Šmakal, 5. 7. 2017

Dobrý den, domnívám se, že postup lékaře byl správný, ale podotýkám , že neznám všechny podrobnosti. Cukrovka není v absolutní většině indikací k CT břicha či MR břicha.
To že riziko je u cukrovkářů vyšší, ještě neznamená, že se má takto slinivka vyšetřovat. U obézních lidí je také vyšší a také každého obézního nevyšetřujeme. A takto bych mohl pokrčovat se všemi riziky pro nádory slinivky a posléze vyšetřit téměř celou českou populaci...Zvýšené riziko úrazu má i chodec na přechodu a přesto mu nezakazujeme přecházet silnici...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři