#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina žaludku

Dotaz, 19. 10. 2009

Dobrý den, píši kvůli své mamince(ročník 1954).Před rokem mamince zjistili rakovinu žaludku. Bohužel až ve stádiu metastází do okolních orgánů, především jater. Maminka podstoupila půl roční chemoterapii a po té se ji začala tvořit voda v dutině břišní. Podstoupila již několik punkcí, po kterých se její stav zlepšil. Ale během krátké doby(cca týden)se ji voda tvoří znovu a vše se opakuje. Při první vlně punkcí ji lékaři odpustili 3 litry. Nyní při druhé vlně již 9 litrů. Když se ptáme lékařů,co je možné dělat,aby se voda netvořila nebo co by to mohlo alespoň zmírnit, nikdo nám nedokáže odpovědět. (Léky na odvodnění
nezabírají) Můj dotaz tedy je, zda je nějaká jiná možnost, způsob,jak zabránit nebo podstatně zmírnit tvorbu vody v dutině břišní, než zmíněné punkce? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 19. 10. 2009

Dobrý den. Léčba nádorového ascitu bývá opravdu velmi komplikovaná. Záleží na celkovém stavu pacienta, aktivitě nádoru a jeho léčbě. Pokud nezabírají diuretika, existují ještě další možnosti léčby. Lze napříkad podávat chemoterapii přímo do dutiny břišní (tzv. intraperitoneální aplikace cytostatika) nebo je možné vytvořit spojky (tzv. shunty). Ty spojují cévní systém a dutinu břišní.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři