#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Strava během radioterapie

Dotaz, 5. 4. 2010

Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně správné a vhodné stravy během léčby (radioterapie) a také obecně, jakou stravu by měl nemocný člověk přijímat.
Slyšela jsem, že pokud se člověk léčí s rakovinou, neměl by přijímat vitamín B12 či kyselinu listovou, známé onkoložka doporučila nepřijímat vitamin B vůbec. Je to kvůli tomu, že vitamin B12 (nebo B obecně, nevím) podporuje růst buněk, tím pádem i těch špatných.
Mojí mamince byl před měsícem vyoperován nádor v dutině nosní, bázi lební a vedlejších dutinách nosních (větší útvar, který se různě šířil) pomocí bifrontální kraniotomie. Nyní ji čeká adjuventní radioterapie. Od různých známých, které rovněž měly nádor, jsme se dozvěděly o tomto riziku s vitaminem B a od té doby řešíme, co maminka může jíst, a co ne. Obecně se nedoporučuje jíst červené maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, kvasnice. Jelikož ale slyším z rlzných stran (od různých pacinetů) velmi protichůdné a velmi nespolehlivé názory a rady a jelikož nám žádný lékař zatím neřekl, jak to vlastně je, píšu i sem - kde jinde by měli umět poradit?
Také by mne velmi zajímalo, jestli je možné nějakým způsobem odhadnout, z čeho karcinomy v oblasti ORL vznikají. Maminka nekouří a není alkoholička, je jí 54 let. Źili jsme dlouhá léta v Ostravě, bydlíme nyní již přes 18 let na vesnici u velkého města, žijeme myslím zdravě - biopotraviny, procházky. Maminka ale prošla stresovým obdobím a má psychicky náročné zaměstnání. Mohou tyto faktory k nemoci vést? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 5. 4. 2010

Dobrý den, jedním z biochemických účinků stresu je do jisté míry oslabení imunity. V této souvislosti teoreticky stres může mít podíl na vzniku nádoru. Ale svést se to na něj nedá, stejně jako se to nedá obvykle svést na nějaký jeden zevní nebo jeden vnitřní faktor. Rakovina může vzniknout "sama od sebe", spolupůsobením více faktorů,náhodným jednorázovým poškozením...
Maminka by jistě neměla sama od sebe (= bez porady se svým lékařem) užívat potravinové doplňky (vitamínové preparáty apod.) s obsahem vitamínů B (některé studie naznačují možný nepříliš kladný vliv vitamínu B6, B12 a kyseliny listové na vznik či růst nádorů, já jsem dohledala nádor prsu). Ze stravy tyto vitamíny však vyloučit nelze, ostatně jsou pro život nezbytné. Ale určitě by se maminka neměla přejídat droždím, ořechy, neměla by jíst kilogramy listové zeleniny najednou apod.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři