#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tarcev

Dotaz, 21. 4. 2011

Dobrý den, mamince (50) byla odstraněna pravá plíce, kvůli dvěma ložiskům nemalobuněčného nádoru. Poté absolvovala chemoterapii. Po 3 měsících měla nález na levé straně a lékařka jí nasadila Tarcevu. U maminky se objevily vedlejší účinky, nejhůře snáší pálení pokožky a uvnitř těla. Lékařka ji nasadila antibiotika,ale nezabrala, pak ji nasadila Neurontin a poté se u ní objevilo pálení při močení. Domnívala se, že je to kvůli Neurontinu a proto ho vysadila. Pak jsme ale zjistili, že se jedná o zánět močových cest u Tarcevy. Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že Neurontin proti tomuto pálení může opravdu zabrat a zda jej může začít znovu používat. Nebo zda víte o něčem jiném, co by mohlo pomoci. Teď bere antibiotika na zánět a tarcevu na doporučení lékaře po tu dobu vysadila. Maminka je zoufalá a já se bojím, že přestane Tarcevu brát. Moc prosím o Vaši radu a předem děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 4. 2011

Bohužel se domnívám, že Tarceva ani jiná onkol. léčba nebude mít v případě Vaší maminky dlouhodobý efekt, byť jistě dočasný efekt přinést může.Proto bych preferoval dobrou kvalitu života Vaší maminky
před event. prodloužením délky života o několik málo týdnů.
Proto pokud by Tarceva dělala výrazné nepříjemnosti, neváhal bych s jejím ukončením. Ohledně zánětu moč. cest a efektu antibiotik či Neurontinu si netroufám odsud rozhodnout, musel bych znát více podrobností a více výsledků různých vyšetření.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři