#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Triple negativní karcinom levého prsu

Dotaz, 30. 3. 2023

Vážený pane primáři, je mi 42 let, mám triple negativní karcinom v levém prsu, 90% agresivní, původně 2cm bez zasažení uzlin. Po chemoterapiích se zmenšil z 2cm na 3mm, ale k úplné remisi bohužel nedošlo. Imunoléčba nasazena nebyla, nevím,zda je to možné i po operaci? Čeká mě operace. Estetickou stránku vůbec neřeším, chci typ operace, který zmenší riziko návratu nemoci. 1) Je podle vás vhodnější-jistější záchovná operace s následným ozařováním? Nebo celková masektomie prsu (kůže šetřící),ale při negat.uzlině bez ozařování? Jen pohled z hlediska prognózy recidivy, řeším jen dlouhodobé riziko návratu nemoci, na prsu nelpím vůbec. Jsem BRCA negativní.
2) Mám obavy,že když nedošlo k úplné remisi,pouze ke zmenšení, a najdou se při histologii nádorové živé buňky v prsu, prognoza návratu bude špatná a riziko metastáz bude v budoucnu velké. Je to skutečně tak? Lze tomu v tomto případě nějak zabránit,když triple negativní nemá dlouhodobou zajišťovací léčbu? Děkuji za Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 4. 2023

Dobrý den,

problematika triple negativního karcinomu prsu je velmi složitá a léčba se mění takříkajíc ze dne na den.
Ve Vašem případě jde jistě o velmi agresivní variantu tohoto nádoru. MIb neboli KI67 90% -to je opravdu hodně...
Nevím , zda jste byla na magnetické rezonanci prsu, to by např. pomohlo při rozhodování o typu operace.
Další postup závisí na definitivní histologii. Zmenšení ze 2 cm na 3 mm je ale výborné, byť nedošlo k úplné regresi nádoru.
Máte pravdu, že recidiva nádoru je u Vás bohužel očekávatelná. Zajišťovací léčba se už nedává, pokud jste měla systémovou léčbu
/tedy asi chemoterapii/ předoperačně. Co se týče operace, tak menší výkon by měl stačit.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři