#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tumor a novotvary bez léčby

Dotaz, 15. 4. 2018

Vážený pane primáři Šmakale,
moje mamka prodělala nefrektomii I. dx. lap. - pro tumor (2 novotvary). Ve zprávě byl tento popis nálezu: U obou novotvarů jde o papilární renální karcinomy s masivní přítomností pěnitých histiocytů ve stromatu, shledáno vrůstání do vazivového pouzdra ledviny, u nádoru v horním polu na jednom místě i porušení pouzdra v celé šiři, novotvar zde mělce vrůstá do perirenálního tuku. Novotvar z dolního polu skrze pouzdro neprorůstá. ...
... Ve tkáni ledviny mimo novotvary jen známky minimální nefrosklerosy, náhodně zastižen drovný renální papilom.

Většinou jsou lidé po operaci léčeni ozařováním či chemoterapií. Mamce další léčba doporučena nebyla. Je to tím, že nádory byly vyndány spolu s ledvinou a nádory nezasahovaly do nadledvinek? Nemohou se nějaké karcinogenní buňky přesto šířit dále?
Mamka už před operací trpěla nepřetržitou bolestí zad (což je uváděno jako jeden z příznaků rakoviny ledvin), ale po operaci se bolest ještě zhoršila. Vyšetření CT zjistilo vyhřezlou ploténku, avšak nemůže být tato bolest spojena s ledvinami? Mamka užívá denně léky proti bolesti, také jí v příbramském Centru bolesti předepsali náplasti obsahující opiáty. Může vůbec takové léky užívat, když má mamka jen jednu ledvinu?

Mockrát děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 4. 2018

Dobrý den, zatím z těch informací, které jste mi poskytla bych řekl, že léčba probíhá správně. Přídatná léčba po operaci ledviny pro nádor se nedává. Tento nádor se léčí jen ve stadiu generalizace, tedy, když má po těle metastázy. Bolesti zad jsou samostatnou kapitolou a není snadné od stolu rozhodnout o příčině. Jak vyhřezlá ploténka, také event. nádor se na tom mohli spolupodílet. Zda jsou nutné nyní opiodní náplasti nevím, to se nedá z dáli posoudit...Užívat je ale jistě může.
Na otázku zda se nemohou nějaké karcinogenní buňky přesto šířit dále musím obecně odpovědět , že jistě mohou.Jde o to jaká je pravděpodobnost, že se budou šířit / zda poměrně malá .../ a zda bychom tomu byli schopni nějak zabránit/ zde se ukazuje, že ne/. Proto se zabezpečující léčba po operaci ledviny pro nádor nedává...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři