#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uzlina v podpaží

Dotaz, 21. 12. 2010

Dobrý den pane doktore.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Zhruba před třemi roky se mi na krku mezi čelistí a šť. žlázou objevila drobná tvrdá uzlina.Také jedna v podpaží. Nevěnovala jsem tomu pozornost. Nyní mě obě uzliny začaly pobolívat. Šla jsem s tím k PL - následovalo vyš. CRP, sedimentace, KO a vyš. na listeriózu a toxoplazmózu. CRP - 0,6, sedimentace vpořádku, KO - vše O.K. jen horní hranice u segmentů, listerióza negativní, toxoplazmóza - IgM negativní, IgG hraniční (anamnestické protilátky). Dále sono, ale jen v oblasti krku, podpaží ne. Výsledek byl ojedinělá drobná lymf. uzlina. (Před půl rokem mi bylo děláno sono prsou i podpaží - v prsou lehká mastopatie, v každé axile po jedné drobné ojedinělé zvětšené LU.)
Obě uzliny mě začaly pobolívat souběžně s bolestí zubů (zuby již nyní po ošetření a ATB terapii). Před 2 měsíci jsem podstoupila CT a MR mozku - drobná neurogliální cysta. Hodně mi v poslední době padají vlasy a jsem zimomřivá.
PL uzavřela můj stav s tím, že se jedná o stav po prodělané toxoplazmóze (včetně těch uzlin).
Byla bych nerada, kdyby se neco zanedbalo....je mi 32 let.
Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2010

Dobrý den , vylíčila jste mi poměrně podrobně celý diagnostický proces , který děláváme na zvětšené LU. za to chválím jak Vás , tak i kolegy doktory, kteří nic nepodcenili.
Z pohledu onkologa si myslím , že se v současné situaci nejedná o nádorové onemocnění. Uzliny / a zvl. na krku/ často pobolívají, lehce se zvětšují a zmenšují a mnoho lidí s tím mívá dlouhodobé problémy.
Nicméně z opačného pohledu většinou je to spíše protivné a otravuje to, ale zdravotní závažnost po takto provedeném diagnostické procesu nebývá velká.Myslím , že jste nic nepodcenila, nicméně třeba sono kontrola uzlin do 6m by asi byla vhodná.Přeji pěkné svátky a buďte v klidu, vše dobře dopadne

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři