#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uzlina v prsu

Dotaz, 10. 7. 2019

Dobrý den, moc prosím o radu. Před třemi týdni mi vzali levé prso, spolu se sentinelovou uzlinou. Nádor v prsu vyšel v rozboru v pořádku a byl zapouzdřený, ale uzlina byla pozitivní. Na tomto základě mě objednali již na příští týden na reoperaci, aby vzali další uzliny. Následně jsem byla u onkologa, který ale řekl, že bych na operaci jít nemusela a to vzhledem k typu nádoru, že není tak agresivní, a že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu), k tomu léky a pak asi ozařování. Ve zprávě mám radioterapie, endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru. Nechali na mě, ať se rozhodnu, zda chci na tu operaci jít či ne a já nevím co by bylo lepší. Zda jít na operaci a nechat zjistit zda jsou další uzliny v pořádku či ne (po operaci prý může nastat jakýsi otok - lymfedem), onkolog říkal, že je malá pravděpodobnost, že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní, ale to asi těžko takto říct.
x Ve zprávě mám napsáno: Částice 17x10x9 mm zpracována kompletně. Mikroskopicky nacházíme jednu lymfatickou uzlinu s reaktivními změnami, kdy několika řezech zastihujeme subkapsulárně na několika místech struktury adenokarcinomu stejné morfologie jako v B 12931/19. Největší rozměr těchto fokusů v součtu je až 2,5 mm proto tento nález již hodnotíme jako makrometastázu (nikoli jako mikrometastázu). Bez infiltrace perinodální tkáně. Jednu sentinelovou lymfatickou uzlinu hodnotíme jako pozitivní.
Prosím o radu, zda dle Vašeho názoru jít na operaci a následně podstoupit léčbu, či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.

MUDr. Martin Šmakal, 10. 7. 2019

Dobrý den, bohužel jsem nemohl dříve reagovat, byl jsem na dovolené. Já osobně oba postupy chápu, každý má něco do sebe... Kdybych já byl na Vašem místě, tak bych asi již volil variantu bez další operace , ale ani druhá varianta není chybou...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři