#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uzlina v prsu

Dotaz, 12. 7. 2019

Dobrý den, moc prosím o radu. Před třemi týdni mi vzali levé prso, spolu se sentinelovou uzlinou. Nádor v prsu vyšel v rozboru v pořádku a byl zapouzdřený, ale uzlina byla pozitivní. Na tomto základě mě objednali již na příští týden na reoperaci, aby vzali další uzliny. Následně jsem byla u onkologa, který ale řekl, že bych na operaci jít nemusela a to vzhledem k typu nádoru, že není tak agresivní, a že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu), k tomu léky a pak asi ozařování. Ve zprávě mám radioterapie, endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru. Nechali na mě, ať se rozhodnu, zda chci na tu operaci jít či ne a já nevím co by bylo lepší. Zda jít na operaci a nechat zjistit zda jsou další uzliny v pořádku či ne (po operaci prý může nastat jakýsi otok - lymfedem), onkolog říkal, že je malá pravděpodobnost, že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní, ale to asi těžko takto říct.
x Ve zprávě mám napsáno: Částice 17x10x9 mm zpracována kompletně. Mikroskopicky nacházíme jednu lymfatickou uzlinu s reaktivními změnami, kdy několika řezech zastihujeme subkapsulárně na několika místech struktury adenokarcinomu stejné morfologie jako v B 12931/19. Největší rozměr těchto fokusů v součtu je až 2,5 mm proto tento nález již hodnotíme jako makrometastázu (nikoli jako mikrometastázu). Bez infiltrace perinodální tkáně. Jednu sentinelovou lymfatickou uzlinu hodnotíme jako pozitivní.
Prosím o radu, zda dle Vašeho názoru jít na operaci a následně podstoupit léčbu, či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.

MUDr. Martin Šmakal, 12. 7. 2019

viz předchozí odpověď

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři