#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt nádorů

Dotaz, 27. 6. 2008

dobry den,chtela bych zeptat jestli muzu take onemocnet rakovinou prsu kdyz moje matka ve 34 letech onemocnena rakovinou prsu a ve38 letech zemrela a otec take ve 48 letech zemrel na rakovinu zaludku

MUDr. Martin Šmakal, 27. 6. 2008

Dobrý den,
rakovinou prsu může bohužel onemocnět každá žena a pokud máte v rodině častější výskyt nádorů, riziko je samozřejmě vyšší. Určitě byste měla klást velký důraz na prevenci - a nejen v případě rakoviny prsu. Také výskyt rakoviny žaludku může být v některých rodinách častější. Nepíšete, zda nějakým nádorem onemocněl ještě někdo z příbuzných (prarodiče, sourozenci), i to je potřeba vzít v úvahu.
V případě rakoviny prsu je standardním preventivním vyšetřením mamografie (případně ultrazvuk), kterou vám doporučuji absolvovat již nyní a pak v pravidelných intervalech.
Pro včasné odhalení rakoviny žaludku bohužel neexistuje žádné tak snadné vyšetření, ale minimálně byste měla mít provedeny testy na přítomnost bakterie Helicobacter pylori v žaludku a tuto infekci případně eliminovat. Nepíšete, kolik je Vám let, ale v pozdějším věku (tak 30 - 40 let) by mělo smysl také preventivní gastroskopické vyšetření.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři