#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhodnocení stavu

Dotaz, 29. 10. 2010

Dobrý den
Pena doktore měla bych na vás dotaz ohledně mojí 72let maminky. Spíše se nějak nedokáži smířit s myšlenkou že už se nedá nijak pomoci.Maminka má diag.C56 po operaci a 6ti chemoterapií které nebyli učinné prý nemá smysl se pouštět do další léčby.po konečném vyšetření bylo zjištěno: V dutině břišní poměrně výrazné mnoźství ascitu. Játra normální velikosti,tvaru. V pravém laloku na rozhraní segm. 7 a 8 ložisko charakteru meta 30 mm, v levém laloku ložisko podobného char. 34 mm
V malé pánvi děloha , zvětśená , s hypopdenzním cavum urteri , v korelaci s min. nálezem parauterálné do 36 mm kulovitá solidní expanze , sytící se. Při dnešním vyšetření diferencuji meta na peritoneum ventr. od jater na pŕední stěna břiśní , velikosti 16mm. Soudím na infiltraci ponechané ćásti omenta.
Zvětśená děloha s parauterálně vpravo naléhající solidní expanzí velikosti 36mm. Jednoznaćná meta na peritoneum - 16mm ventr. od jater , carcinomat. infiltrace ponechané ćásti omenta. Dále nově zjiśtěná dvě loźiska v jaterním parenchymu na rozhraní s7/8 a v levém laloku.

Srdce mírně příčně rozšířeno , zejména poměrně výrazně rozśŕíené kresba hilú a perihuilosně ve smyslu zejména levostr. nedostatéčnosti.
Zajímá mne váš názor jestli se dá ještě něco zkusit
Děkuji za váší odpověd

MUDr. Martin Šmakal, 29. 10. 2010

Z vašeho popisu plyne , že se jedná o hodně pokročilý nádor vaječníků s generalizací do jater a v dut. břišní.
Bohužel na jasnou odpověď bych musel znát přesnější údaje o tom,
co to znamená , že 6 cht nebylo účinných.
Došlo k částečné odpovědi či stabilizaci procesu či došlo přímo k progresi onemocnění během léčby??? To je pro další rozhodování důležité stejně jako např. histol. typ nádoru.
Já být ve stejné situaci jako Vy s mojí maminkou , asi bych měl tendenci
zkusit 2.linii cht, pokud to klin. stav umožňuje, byť uznávám, že v případě, kdy nedošlo k léčebné odpovědi na 1. linii cht , je indikace k 2.linii sporná.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři