#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

zhoubný nádor na vaječníku

Dotaz, 30. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.
Babička v říjnu 2017 onemocněla rakovinou (zhoubný nádor na vaječníku). Při operaci jí vzali celý vnitřek, ale objevily se další nádory. Nastoupila na chemoterapii, kterou ukončili v říjnu 2018 s tím, že léčba je úspěšná a dojde na kontrolu za 3 měsíce. Bohužel se zjistilo, že na játrech má 6 ložisek, které mts. Od ledna letošního roku byla tedy opět zahájena léčba, po 3 CH, ale babičky tělo začalo chemoterapii odmítat. Teď v dubnu má náběh na žloutenku, jelikož nádory utlačují žlučovitě. Na to konto jí bylo řečeno, že léčba končí, protože je to zbytečné. Chtěla bych Vás poprosit o názor, zda není ještě nějaká šance. Nechceme to vzdát :( Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 4. 2019

Dobrý den, zřejmě se o babičku stará nějaká specializovaná onkologie a ví , co říká...
Postižení jater je velmi nepříjemné a často život limitující. Nevím bohužel nic o typu CHT, který babička dostávala ani o té následné léčbě a tak se mi těžko radí.
Musel bych konkrétního pacienta dobře znát i s jeho dalšími onemocněními, abych mohl seriozně poradit. Je pravda, že nádory vaječníků bývají k chemoterapii citlivé a tak já vždy velmi zvažuji zda už léčbu ukončit či zda ještě dále léčit. Musíme vždy vzít v úvahu i negativa léčby , která nejsou u CHt zrovna malá. Abychom nakonec pacientovi více neublížili než pomohli...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři