#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny na děložním čípku

Dotaz, 24. 6. 2023

Dobry den pane doktore,
omlouvám se, že Vás obtěžuji ale rada bych znala Vás názor na můj zdravotní stav. V roce 2020 v květnu mi vyšla špatně cytologie na rocni prohlídce u me gynekoložky. Nikdy predtim jsem zadne problemy nemela… Mamka me nechala ve 14letech ockovat proti rakovině delozniho čípku. Mam manzela a jsme spolu uz 7let.
Když mi volali z gynekologie, ze mam zmeny na deloznim čípku bylo to akorat par dni co jsem vedela, ze jsem tehotna.
Novy ster se delal na podzim tehoz roku a zase nalez. V listopadu jsem navstivila onkogynekolicke centrum kde me pan doktor zkontroloval kolposkopem, ze nalez sice je ale nevypada nejak hrozne a budeme resit po porodu.

V breznu 2021 jsem porodila prirozene syna. Kontrola byla az v srpnu 2021, kde pan doktor rikal, ze cekal, ze bude po porodu nalez lepsi a odebral vzorky na biopsii. Uz dopredu mi rikal, ze pokud vyjde biopsie spatne bude nutna konizace. Jenze biopsie vysla dobre a ukazala jen mirne změny LSIL - hodne sledovani. Dalsi kontrola 6/2022 (odebrana cytologie)a pak 2/2023 (znovu odebrana cytologie odněkud vzadu kam pry neni videt) nalez stale stejny, pan doktor ale rikal, ze cipek vypada moc dobre, ze sice ty loziska tam jsou stale stejna, ze budeme stale sledovat co 6 mesicu. Chteli by jsme s manzelem jeste cca do dvou let jedno dite, jen se bojim jestli se toto sledovani nemuze nejak rychle v neco prehoupnout?
Pan doktor rikal, ze to neni nutne jeste ke konizaci pokud planuju deti. Ja jen jak dlouho se takove zmeny muzou sledovat pokud jsou stale stejne ?
Předem se omlouvam za ten sloh a dekuju za jakoukoliv odpoved.

MUDr. Martin Šmakal, 1. 7. 2023

Dobrý den,

takové změny se mohou a často musí sledovat celý život. to ale neznamená, že byste nemohli mít ještě další dítě, naopak gynekolog často uvažuje, jak
Vám co nejméně zhoršit event. reprodukční možnosti.
Ale pokud by se nález nějak horšil, jistě by zasáhl...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři