Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Bulka pod prsem

Dotaz, 13. 8. 2008

dobry den, asi pred 2 tydny jsem si nahmatala malou bulku uplne dole pod levym prsem.co myslite ze by to mohlo byt?zadne bolesti nemam jenom mam tu jakoby kulicku pod kuzi.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 8. 2008

Takto opravdu nelze odpovědět.Musíte zajít k lékaři, třeba ke svému gynekologovi....

Bulka na krku

Dotaz, 13. 8. 2008

Dobrý den, před několika měsíci jsem si nahmatala malou bulku na krku, která občas pobolívá. Praktický lékař mě odebral krev a řekl, že to není nic zánětlivého ani onkologického. Chtěla bych se zeptat, jestli je to dostatečné vyšetření? Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 13. 8. 2008

Dobrý den, patrně se jedná o zvětšenou uzlinu (více uzlin), která může být způsobena právě zánětlivým nebo onkologickým onemocněním. Lékař vyloučil obě tyto možnosti a pokud se jinak cítít...

Léčba Dr. Jurkoviče

Dotaz, 13. 8. 2008

Dobrý den, po odebrání dělohy se zjistilo, že jsem měla zhoubný nádor přesahující 0,5 x 0,7 mm. Mám jít na operaci odebrání uzlin a následné zjištění výskytu rakoviny v nich. Odmítla jsem ozařování, pokud není jisté, že rakovina v uzlinách bude. Co mi doporučujete?, Metoda léčení rakoviny dr. Jurkoviče je úspěšná? Je mi 38 let a mám 4 děti. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 8. 2008

Dobrý den, ozařování je vhodné u některých typů nádorů a u těch, které prorůstají hlouběji do děložní stěny provádět i při negativním nálezu v uzlinách. Jednoznačný prospěch z této léčby p...

Metastáze v srdci

Dotaz, 11. 8. 2008

dobrý den,manželovi/54/diagnostikovali rakovinu plic.Měli by ho operovat a odstranit mu celou levou plíci.Stále ale operaci oddalují a on má stále větší bolesti.Zpočátku ho plíse bolela jen dole,ted' už ho bolí celá levá strana.Byla jsem se včera ptát primaře,zda budou operovat a ten mi zdělil,že nejdřív musí udělat sono srdce.Je možné že by měl metastázy v srdci když EKG měl v pořádku?A není již na operaci pozdě když má takové bolesti?Děkuji za odpověd',jsem zoufalá,sama jsem měla rakovinu,mám o muže velký strach.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 8. 2008

Dobrý den, metastázy v srdci se u rakoviny plic sice mohou vyskytnout, ale jsou relativně vzácné. Sono srdce se však provádí proto, aby bylo možné určit, zda je Váš manžel schopný podstoup...

Odstranění dělohy

Dotaz, 9. 8. 2008

dobry den pred 5ti mesici jsem byla u doktora ktery mi hmatatelne kontroloval prsa nic tam nebylo no a take jsem necele 4 mesice po odstraneni delohy je mi 25 a uz par dni me boli prsa a na pravem prsu sem si nahmatala ze strany takovi veci utvar a na nem takovi hrbolky muze to bejt nador?diky za odpoved

MUDr. Martin Šmakal, 9. 8. 2008

Proč jste ve Vašem věku již po operaci dělohy? Nechte si vyšetřit prsy sonograficky....

Rakovina plic

Dotaz, 9. 8. 2008

Dobry den, rad bych se ujistil, je mi 29, kourim od 15 cca 10 cigaret denne. Pred necelym rokem jsem byl na preventivni prohlidce kde mi byl proveden RTG plic, bez nalezu. Posledni mesic me hodne boli zada zhruba v prave spodni casti u patere, sppodni zebra. Uzliny mam zvetsene u klicove kosti a v podpazi, myslite, ze by se mohlo jednat o priznaky rakoviny plic ? Jak je casty vyskyt teto choroby ve veku do 30 let ? Dekuji.

MUDr. Martin Šmakal, 9. 8. 2008

Dobrý den, rakovina plic v tak mladém věku je velmi vzácná a nepravděpodobná. V roce 2005 bylo v ČR hlášeno několik tisíc případů rakoviny plic, z toho pouze 4 případy byly zaznamenány u m...

Testování rakoviny

Dotaz, 8. 8. 2008

Dobry den, v posledni dobe jsem dost pod stresem kvuli memu zdravi, asi se jedna o nejaky uzkostny stav, ale rad bych se ujistil, ze nemam rakovinu, je mi jasne, ze pokud prijdu k lekari, a reknu mu, aby mi udelal nejake testy na rakovinu, tak mi asi nevyhovi, proto me napadlo, jestli nevite, zda nejake soukr. zarizeni poskytuje placenou sluzbu testovani na rakovinu. Dekuji. S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 8. 8. 2008

Dobrý den, máte pravdu, že "testy na rakovinu" jsou velmi široký pojem a není možné nic takového udělat zcela bez důvodu a naslepo. U lidí starších 50ti let se provádí pravidelně test na k...

Stridajicí se prujmy a zacpy

Dotaz, 5. 8. 2008

dobry den...je mi 21 let a mam posledni rok problemy se stolici. Ne zcela pravidelne se v ni objevuje moc. a to cim dal tim casteji. Stridaji se u me prujmy a zacpy. Na svuj vek si myslim ze by o rakovinu jit nemelo. Ale radsi bych se chtela zeptat cim by tyto potize mohly byt jeste zpusobene. Dekuju moc za odpoved.

MUDr. Martin Šmakal, 5. 8. 2008

Dobrý den, v tak mladém věku při absenci genetické zátěže je rakovina opravdu nepravděpodobná. Nicméně Vaše příznaky určitě vyžadují odborné vyšetření, ke kterému Vás může objednat napříkl...

Popraskaný jazyk

Dotaz, 4. 8. 2008

Dobry den, existuje nějaká léčba popraskaného jazyka, Děkuji za odpověd

MUDr. Martin Šmakal, 4. 8. 2008

Dobrý den, žádná speciální léčba popraskaného jazyka neexistuje....

Riziko rozšíření rakoviny

Dotaz, 4. 8. 2008

dobry den, memu otci byl zjisten nador v ledvine. bohuzel se nachazel uprostred ledviny a tak se lekari rozhodli odstranit celou ledvinu. vsechny predoperacni vysetreni jsou s dobrym vysledkem a ani v kostni dreni zatim nic nebylo objeveno. nador byl o prumeru 5 cm a pry v byl pocatcich zachyven a po odstraneni ledviny laparoskopii pry neni nutna dalsi lecba. z prvnich testu pri operaci je pravdepodobne ze je nador zhoubny. jake je zhruba riziko ze se rakovina v tele rozsirila? Predem moc dekuji za odpoved

MUDr. Martin Šmakal, 4. 8. 2008

Dobrý den, nádor byl opravdu zachycen malý, v počátečním stadiu. Přesto riziko pozdějších metastáz nelze úplně vyloučit, pro rakovinu ledvin to platí zvlášť....

Neo etiologie

Dotaz, 4. 8. 2008

Dobrý den pane dorkotore,moc Vás prosím o radu.Manžel má již několik měsíců kašel,pak se k tomu přidalo i píchání na hrudi,bolest na levé straně,slabost,noční pocení a horečky skpro 40C.Byl u lékařky a diagnostikovala rozsáhlý zápal plic.Dostal Cefzil,ambrosan,Ibalgin a poslala ho na RTG.Po 14 dnech trg zopakovala a dostal Klacid.Přitom se jeho zdravotní stav spíše horšil,už nevyšel ani do prvmího patra.Zařídila jsem mu vyšetření v ODBORNÉM LÉČEBNÉM ÚSTAVU v Jevíčku.Paní primařka hned na prvním snímku konstatovala že je tam Tumorozní levý plicní hilus,byl odeslán na spoustu dalších vyšetření.Mimo jiné na spirometrii,bronchoskopii.Při tomto vyšetření mi pan primař řekl,že je tam velký nádor.Ted' čekáme na výsledky z histologie a citologie.V lepším příadě mu prý vezmou celou levou plíci.V závěru primářovi zprávy stojí:neo etiologie nálezu je zcela jistá.Můžete mi prosím odepsat co to má znamenat?A pokud je nádor až tak velký,je velká pravděpodobnost,že budo metastázy i jinde?Kolik života by mu zbývalo pokud by ty metastázy byli i jinde?Moc Vám děkuji za odpověd'.Pocopte ta nejistota co bude dál,se nedá vydržet.Lepší je krutá pravda než nejistota.Sama jsem prodělala rakovinu obou prs.Děkuji ještě jednou a čekám na brzkou odpověd'.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 8. 2008

Dobrý den, "neo etiologie" znamená neoplastická etiologie, tedy nádorová - nález je nádorového původu. U pokročilého nálezu je prognóza bohužel velmi špatná, ale kolik zbývá Vašemu manželo...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři