Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Nádor na játrech a prognóza

Lucie, 7. 3. 2020

Dobrý den , obracím se na Vás . Mám maminku 46 let . V únoru 2019 začala marodit , jelikož se ji motala hlava, prošla veškerým vyšetřením a po magnetické rezonanci hlavy následně lumbalní punkci jí byla diagnostikovaná roztroušená skleróza . Před stanovení diagnózy jezdila na kapačky a podobně , lékaři ji odbývali, že to je od krční páteře . Někdy v červenci ji byla schválena léčba, při které se dělají jaterní testy, hodnoty měla dost zvýšené a pociťovala bolest v podžebří, paní doktorka ji dala zádanku na sono břicha, pan doktor nam rekl, ze je vše vpořadku, tak nas uklidnil a jeli jsme dom . V říjnu 2019 začala masivně gynekologicky krvácet , v nemocni ji udělali kyretaž , to nepomohlo a další měsíc znovu . V lednu 2020 šla na vyndání dělohy. Při této operaci, která byla dělaná laparoskopicky, kdy jim před operací řekla, že ji stále pobolívá na levé straně, se zjistil tumor na játrech cca 44m . Bylo to poslané až do Plzně, kde přisly vysledky ze se jedna o hepatocelularní karcinom. Okamžitě nás z Tabora pan primar poslal do Prahy do Ikemu. Predtim mela dalsi vysetreni a z CT byl nalezen jeste jeden do cca 22mm v druhem jaternim laloku. Cca za 14 dni šla na resekci. Momentálně leží v Ikemu a je 5 dní po operaci. Píšu Vám , jaká je prognoza u techto typu nadoru? Pan doktor rikal ,ze jsou dve moznosti, a to resekce anebo transplantac , ale vzhledem tomu, ze jatra jsou zdravá, priklaněl se k resekci . Bude potom následovat nejaka dalsi lecba, když nadory vyoperovali?

Odpověď odborníka, 20. 3. 2020

Prognoza hepatocelulárního karcinomu není nikdy příliš optimistická. Z popisu chápu, že tam se podařilo odoperovat obě ložiska, což přece jenom vzbuzuje jistou naději. Někdy totiž tento ty...

Kolonoskopické vyšetření a polyp

navratil, 4. 3. 2020

Dobry den pane doktore byl jsem na kolonoskopickem vysetreni ktere dopadlo v poradkuakorat v rektubyl nalezen polyp 2mm hyperplastickeho vzhleduktery ponechali in situ chtel jsem se zeptat jestli to neni nebezpecne tam ten polip nechat jestli se nemel radsi odstranit a poslat na histologii dekuji

Odpověď odborníka, 20. 3. 2020

Nemějte obavy, tento polyp se může ponechat in situ a neostraňovat....

Krevní vyšetření a obavy z rakoviny

Lenka Cechova, 3. 3. 2020

Dobry den, pri krevnim vysetreni mi vysel ca 125 marker s hodnotou 106. Mam se obavat rakoviny? Potrebna vysetreni bych mela podstoupit v tomto tydnu. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka, 20. 3. 2020

Dobrý den, já bych se velmi obával, byť až příští týden rozhodne, zda nejde o falešný poplach, což se občas stává, protože Ca 125 se někdy zvyšuje i nenádorovými onemocněními......

Nález na prostatě

navratil, 21. 2. 2020

Dobrý den, chtěl jsem vás poprosit o vysvětlení nálezu na prostatě: prostata nehomogenní , s oj. kalcifikacemi, rozměr prostaty 44-39-45 mm. Bylo to vyšetřeno na ultrazvuku, na který jsem šel se zlučníkovými kameny. Není to nějaký nebezpečný nález? Je mi 45 let. Děkuji.

Odpověď odborníka, 25. 2. 2020

Není to nebezpečné, je to běžný nález. Vhodné je však u mužů event. doplnit z krve PSA, které lépe ukáže, zda se prostatě něco neděje....

Starost o babičku

Diana Struková, 7. 2. 2020

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o informace, ono je těžké takto na dálku něco takového řešit a v tom celém, co Vám napíši, je spoustu otazníků a všechny výsledky se čeká do příštího týdne. Použiji informace, které mám od ošetřujícího lékaře. Hledám po internetu spoustu informací, jak a co je možné ještě dělat, nechci na nic jen čekat. Jedná se o mou babičku, které toto pondělí po chirurgickém zákroku břicha, aby vůbec zjistili, co jí je, oznámili, že má po celém břiše rozseté metastáze, bohužel je jich tam dost na to, aby zjistili odkud se to vlastně celé zpustilo. Usoudili, že po chirurgické stránce neudělají vůbec nic, všechny výsledky, které babičče před zákrokem dělali vycházeli tak, že neměli ani tušení z čeho můžou být ty babiččiny bolesti břicha a nechutenství. Posílali ji domů stále, ale nakonec při nafouknutém břiše jsme ji odvezli opět do nemocnice a to si ji tam nechali právě už. Momentálně se čeká na histologii zda je to zhoubné či nezhoubné a z jakého orgánu to vzniklo. Babičče je 82 let, ale energičtějšího, pracovitějšího a silnějšího člověka neznám. Lékař řekl, že po výsledcích se rozhodne zda onkolog rozhodne pro chemoterapii nebo jak to bude, v tomto věku si myslím,že chemoterapie by mohla hlavně uškodit a zhoršit. Dnes si ji budeme brát domů z nemocnice, protože je tam již jen kvůli čekání na výsledky, takže zbytečně, musela ale začít jíst, jinak bychom si ji vzít nemohli. Chtěla jsem jen zjistit veškeré možnosti, které by mohly pomoci aspoň nějak, aby mohla žít ještě aspoň nějak podobný život jako doposud bez omezení a pomoci druhých. Pokud by to bylo nezhoubné, jak s tím naložit? A kdyby to byl opak, tak také? Koukala jsem na články ohledně systémového léčení či jiných druhů. Ale musíme zkusit vše, co se dá, abych věděla , že jsme pro to udělali vše, co se dalo, a jen tak nečekali, co se stane. Nevěřím jednomu lékaři, chtěla jsem názory od lékařů, kteří jsou na toto specialisté, nebo více názorů a nevyslechnout si jen jeden názor. Vím, že má babička vyšší věk, ale ona je taková usměvavá, chápavá, každému z rodiny se rozdá a pomůže, je to taková hvězda mého života a chci pro ni udělat vše, co je možné, protože si to zaslouží. Omlouvám se Vám za takový sloh, je to pro mě vše celé čerstvé. Budu Vám strašně vděčná za jakoukoliv pomoc, názor či rady ohledně možností, které by pro ni byly přínosem. Moc, moc děkuji za Váš čas a ochotu. Krásný den Vám i kolegům.

Odpověď odborníka, 11. 2. 2020

Dobrý den, bohužel z toho , co píšete, jsem přesvědčen, že půjde o zhoubné onemocnění, opak by byl velkým překvapením. Skutečně vše, a to zcela zásadně, rozhodne histologický nález. Nesouhl...

Co znamená drobná hypodenzita?

Kristýna Nevřalová, 29. 1. 2020

Dobrý den, potřebovala bych radu. Byla jsem poslána na pet ct trupu . Dnes jsem dostala zprávu. Přepíši vám ji : Drobná hypodenzita ve slezině vel. do 5 mm pod rozlišením Pet. Pankreas, ledviny, nadleviny s přiměřeným nálezem. Závěr: neprokazujeme ložisko hypermetabolizmu glukózy svědčící pro přítomnost viabilní nádorové či zánětlivé tkáně. Zajimalo by mě prosím co by mohla znamenat ta drobná hypodenzita ve slezině vel do 5 mm pod rozlišením Pet. O co se může jednat prosím?

Odpověď odborníka, 11. 2. 2020

Dobrý den, drobná hypodenzita může mít tisíce různých důvodů. Od těch vážných (např. pokud onkologicky stonáte) až po zcela bezvýznamné jako cysta, průřez cévou, pozánětlivé ložisko apod. Ni...

Jde o nezhoubnou rakovinu?

Hana Nováková, 28. 1. 2020

Dobrý den, pane doktore, mám na vás dotaz. Před měsícem a půl zjistily zjistili u mé tety nádor na mozku. Nádor byl odoperován. Pak bylo zjištěno, že se jedná o metastázu, která přicestovala z plic. Po PetCt byl zjištěn nádor na plicích + několik drobných ložisek na plicích. Ale od lékaře přišla s tím, že se jedná o zdravou rakovinu. Že metastáza na mozku byla nezhoubná a že se tedy jedná o nezhoubnou rakovinu plic. Dostala domácí léčbu chemoterapie v lécích. Nejsem lékař, ale zdá se mi to celé divné. Je to vůbec možné? Aby rakovina metastazovala, a přitom byla nezhoubná? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 3. 2. 2020

Dobrý den, není to možné. Jistě jde o zhoubný typ nádoru, což dokládá i "domácí" chemoterapie. Název karcinom neboli rakovina je již ze své podstaty nádor zhoubný....

Zhoubný nádor prsu s metastázami a léčba

Andrea, 28. 1. 2020

Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení případné vyhlídky: Invazivní mamární loburální karcinom G2, meta v lebce, páteři (již 2 kompresivní zlomeniny obratle Th 12 a 9), žebra. Prozatím byla nasazena pouze hormonální léčba a opiátové náplasti na 72 hodin. Velice děkuji.

Odpověď odborníka, 3. 2. 2020

Dobrý den, jde o zhoubný nádor z prsu s metastázami do kostí. Vyhlídky na úplné vyléčení nejsou valné, na pozastavení růstu nádoru ale poměrně nadějné. Nevím však nic o Vás, o event. předch...

Může jít o rakovinu?

Josef Vujčík, 23. 1. 2020

Dobrý den, moje matka zemřela na metastázi tlustého střeva. V posledních letech před smrtí měla problémy s bolestmi rukou, motáním hlavy, nepravidelné a nebo rychlé vyměšování. Často jí bývalo zima, i když bylo teplo. Začala být bez nálady a chuti cokoli dělat. Začínám na sobě pozorovat podobné stavy ( jsem ročník 69 ). Jde o podobný začátek rakoviny? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 29. 1. 2020

Nevím, které z těch příznaků máte, zvláště nepravidelné či rychlé vyměšování je podezřelé. Ostatní příznaky nejsou typické, ale jistě je nelze podceňovat. Navštívil bych praktického lékaře,...

Co očekávat, pokud jde o nádor váječníků?

Věra, 18. 1. 2020

Dobrý den, jsem čerstvě po hysterektomii z důvodu zjištěných nádorů na vaječníkách, zhruba za 5-6 týdnů mě čeká ještě vyšetření kolonoskopie, pokud by výsledek vyšetření byl negativní, jaká mě čeká další léčba? Nestačila jsem se zeptat a nebylo mi ani sděleno, že se jedná o rakovinu, to jsem pochopila až ze zprávy. Potřebuji znát, co mohu očekávat. Děkuji Vám mnohokrát Dle VAG UZ v předním pysku hrdla děložního objemný, protáhlý, hypoechogenní útvar 46x26x20 mm se zahuštěným v.s. retenčním obsahem per perfuze – nesuspektivní nález, cervikální fascie intaktní, ovarium vpravo mezi kličkami střevními , v.s. 19x13 mm, vs. normální struktury, ovarium vlevo změněno v dobře ohraničený TU 65x58x45 mm, útvar cystický se zahuštěným obsahem a parciálně solidní složkou, perfuze minimální, výstélka cysty s četnými eflorescencemi, za útvarem malé množství volné tekutiny. St.p. LTM, evakuace výpotku, HY a AE bilat., OE, APPE 7.1.2020 Histologie: Závěr: pravé ovárium s metastázou dobře až středně diferencovaného adenokarcinomu gr. 1-2, vel. 9x6x5 mm. Metastáza má obdobnou histologickou stavbu jako větší sekundární ložisko v levém ovariu. Děloha, pravá tuba, omentum: Maligní nádorové struktury nebyly prokázány. Závěr: vzhledem k histologii nutno doplnit kolonoskopii a CEA -odeslána.

Odpověď odborníka, 20. 1. 2020

Dobrý den, odpověď je složitá, zatím to dle histologie moc na nádor vaječníků nevypadá, resp. na primární nádor této lokalizace. Nutno skutečně dovyšetřit zažívací trakt a pak teprve spek...

Zhoubný novotvar kořene jazyka a názor na léčebný postup

Adéla, 15. 1. 2020

Dobrý den, pane doktore! Mamince (48 let) diagnostikovali zhoubný novotvar kořene jazyka (karcinom glossoepiglotickych valekul ve střední čáře). P16 nevyšetřeno, cT1, cN0, M0. Karcinom je o velikosti 4 mm. Vzhledem k rozsahu nálezu byla, jako optimální léčba doporučena primární radioterapie dle spádu. Mělo by se jednat o 30 ozařovacích procedur. Původně zamýšlené vyoperovaní karcinomu (s následným ozařováním možného rozsevu) je prý zbytečné. Ráda bych znala Váš názor, jako onkologa, na léčebný postup, který byl zvolen. Především, zda je radioterapie dostatečné řešení? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 20. 1. 2020

Dobrý den, nemám dostatek informací o nádoru a o dalších chorobách Vaší maminka. Ale rozsah se jeví jako malý, a pokud histologie nepoukazuje na mimořádně agresivní typ nádoru, pak by měla...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři