Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Nález HCC tumoru jater

Dotaz, 20. 12. 2021

Dobry den pane doktore, mam 3 dotazy. 1. na MRI mi byl nalezen rozhly HCC tumor jater. Nicmene sono a ani CT tento nador neidentikovali (zde se shodli na nehomogenni strukture jater). Jak moc je tedy nalez na MRI duveryhodny? Cekam na biopsii. 2. Tumor ma byt velky, cca 15 cm. Nicmene celkovy stav se mi zlepsuje od leta, kdy jsem mel neco jako akutni zhorseni cirhozy. Na zaklade tohoto zhorseni mi byla nalezena fibroza hranicici s cirhozou. Zatim nemam zadne priznaky tumoru(bolet bricha, necbute stvi,...). Je to mozne? 3. Obcas si chodim zabehat, nebo zajezdit na kole. Nicmene pokud to prezenu tak mam stavy ala hypoglykemie. Muze to souviset s fibrozou nebo spis s tim pripadnym tumorem. Dekuji za odpoved.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 1. 2022

Dobrý den, ad 1/nález na MR je velmi důvěryhodný, lepší než CT či sono ... ad 2/ je to možné ad 3/ nepředpokládám, že by to mělo souvislost, ale úplně vyloučit to nelze S pozdravem...

Hrazení lázní

Dotaz, 20. 12. 2021

Dobrý den, jaká je lhůta na podání žádosti o lázně po operaci prostaty? Onkol. případ.

Odpověď odborníka, 21. 12. 2021

Dobrý den, obecně jsou hrazeny lázně do roka od skončené onkologické léčby, v to nepočítaje hormonální léčbu S pozdravem...

Prognozy plicního nádoru

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, prosím o vysvětlení této diagnozy a prognozy z hlediska léčby... Ca Bronchogenes I dx. - NEC - v.s. c T2 N2 MX G3, hist. hight grade neuroendokrinní karcinom. Jaké jsou možnosti léčby? Prognoza? Děkuji, moc mi na tom záleží... Z. Špičková

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, jedná se o plicní nádor. Histologie bývá různá /např. adenokarcinom, dlaždicobb karcinom atd /, v tomto případě je to neuroendokrinní karcinom s poměrně agresivními buňkami. ...

Možnosti léčby

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, mám maminku 75 let, interně rizikovou. V listopadu u ní byl kolonoskopicky diagnostikován adenocarcinom na hepatální flexuře tlustého střeva. Po interní stabilizaci stavu byla provedena dne 16.12.2021 resekce nádoru s přilehlými zvětšenými uzlinami. Dvě vzdálenější uzliny nebyly odebrány. Výkon lékař stanovil jako paliativní. Při operaci lékař dle vizuálního hodnocení usoudil, že má maminka cirhozu jater. Jaterní testy tomu nenasvědčují. Vyloučil tudíž možnost chemoterapie. Jaké jsou dle Vašeho úsudku možnosti další léčby. Podle CT zobrazení, nebyly popisovány žádné metastázy v orgánech. Byla by maminka adeptem např. na biologickou léčbu? Je sice v letech, interně nemocná, ale jinak pohyblivá, soběstačná s dobrým zázemím. Děkuji za odpověď Dana Trojáková

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, chemoterapie event. v kombinaci s biol. léčbou jsou na prvním místě mých úvah. Píšete , že je maminka interně riziková, to zásadní informace , kterou je nutno zohlednit. Onk...

Ponechání bradavky

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, začátkem ledna mám jít na operaci nádoru in situ v prsu. Původně mi bylo sděleno, že půjde jen nádor a následně že půjde celé prso. Chtěla bych znát Váš názor, jak moc velké riziko postupuji, když chci ponechat bradavku a šetřící kůži. Zde přepisuju celý záznam k operaci. Chirurg bohužel sdílný nebyl, tak se snažím si situaci objasnit někde jinde. Mnohokrát děkuji za názor. Je mi 41 let, 2 děti. 13.10. byl mamograf:Vlevo v HVK je patrný okrsek zmnožené, splývavé kresby vel. 11x9mm, jinak prsy bez ložiskových změn, bez sup.kalcifikací. 14.10, byl ultrazvuk:Vlevo v HVK je patrný nepravidelný nehomogenní hypoechogenní okrsek velikosti 35x23x18mm s výraznějším cévním zásobením. Axily bez lymfadenopatie. 30.11. byl MRI: Vlevo v HVK rozsáhlý patol. proces časných enhancement a distorzí, v rozsahu 52x41x38,ve ventrálním úseku dosahujícího až ke kožnímu krytu, do kterého neprorůstá, od bradavky vzdálen do 10mm. V ostatním rozsahu prsu bez jiných ložisek sup.. vzhledu. Výsledek z biopsie:DCIS G2-3 s apokrinní diferenciací mammae l.sin, ER 0%, PR 0%, MIB1/Ki 67 25%, AR pozit. Klinická TNM: cTisN0Mx. Genetika negativní. Žláza je nepřehledná a na MRI rozsáhlý nález - doporučena SSME. Předoperační chirurg. kontrola:vyšetření prsů: symetrie, bez sekrece, bradavka i dvorce oboustranně normálního vzhledu, kůže BIL. bez zn. patologie, intaktní, palpačne vpravo bez hmatné rezistence, vlevo v centru HVQ náznak indurace v.s. i postbiopt změny, nefixovaná, exily oboustranně bez patol. nálezu, axiální lymfatické uzliny nehmatné. PO dohodě s pacientkou doporučeno primárně Nipple-sparing me vlevo se SLND, při nepříznivé histologii event. doresekce kožního krytu včetně dvorce a bradavky.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, preferoval bych kompletní ablaci, ale návrh operatéra mi též přijde jako rozumný, že by se event. odstranění bradavky udělalo až v druhé době, kdyby to bylo potřeba S poz...

Užívání červeného jetele

Dotaz, 16. 12. 2021

Dobrý den, před rokem jsem postoupila operaci prsu kvůli nádoru. Nádor byl pozitivní na hormonální léčbu, takže užívám Tamoxifen a injekce Zoladexu, Mám návaly horka a trpím nespavosti. Chtěla bych se zeptat,zda-li můžů užívat přípravky z červeného jetele, který má zmírnovat problémy s menopauzou. Nebo jaké jsou vhodné jiné přípravky? Děkuji za odpovědˇ

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, můžete, ostatní přírodní přípravky by Vám spíše poradil gynekolog S pozdravem...

Cykly chemoterapie

Dotaz, 14. 12. 2021

Dobrý den, mám již po sedmé chemoterapii ( Folfox6 adenokarcinom tlustého střeva -adjuvantní terapie) . Je opravdu nutné podstoupit všech 12 cyklů? V modré knize se jsem se dočetla, že je důležitých prvních šest cyklů a potom že se akorát navyšují nežádoucí účinky a účinnost léčby již jen mírně. Přiznám se, že již teď je to pro mě velice složité a neumím si představit další terapie.. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, máte pravdu , že 6 cyklů je důležitých, dále přibývá nežádoucích účinků, a efektivita léčby klesá. to ale neznamená, že by by byla nulová. Vedou se spory u různých stádií n...

Bylinné produkty proti rakovině

Dotaz, 12. 12. 2021

Dobrý den, před rokem jsem onemocněla rakovinou prsu (invazivní karcinom NST G3, ER100%, PR90%, MIB1/Ki67 25%, c-erbB2 3+, angioinvaze 0, 22x21x14, genová mutace ATM). Přátelé mi doporučili produkty čínské medicíny Cordyceps, Chitosan a extrakt z hroznů a bylinné produkty Graviola, Polygonum capitatum a Vilkakora. Od 1/2021 do 5/2021 jsem měla chemoterapii, 6/2021 operaci – celková mastektomie levého prsu a od 6/2021 až do 3/2022 probíhá biologická léčba - Kadcyla a poté ještě hormonální léčba. Nechtěla jsem bylinné produkty kombinovat s chemoterapií, aby neovlivňovaly účinky chemoterapie. Můžu je kombinovat s biologickou případně hormonální léčbou?

MUDr. Martin Šmakal, 14. 12. 2021

Dobrý den, produkty čínské medicíny neznám a běžně se v seriózní na důkazech postavené léčbě ve vyspělém světě nepoužívají... S pozdravem...

Melanom na játrech

Dotaz, 9. 12. 2021

Maminka měla v 58 letech melanom oka, cyber knife, oko s nadorem vyoperováno. Teď po dvou letech ji řekli, že má melanom na játrech ale 5 nezapouzdrenych útvarů-metastázy. Prý je nevýlečitelný pacient. Chemu ji nabidli ale prý nepomůže, a pak mohou zažádat o imunoterapie, ale pojišťovna nemusí schválit. Mamka v 39 letech měla sarkom zhoubný v břiše, byl vyoperovan a dana chema pro jistotu. Jakou léčbu by jste doporučil, řekli jí ze tu může být pár měsíců. A co třeba klinickou studii neznáte nějakou kde bych ji mohla přihlásit. Třeba se dají ty špatně buňky zničit a tudíž by mohla zit déle i několik let?děkuji Halamkova

MUDr. Martin Šmakal, 14. 12. 2021

Dobrý den, imunoterapie mívá dobrý efekt a pojišťovna to většinou schvaluje, pokud to má na danou problematiku efekt. Tam bych upřel svůj zájem. Studie běžící v ČR nejlépe sleduje SÚKL ...

Remise rakoviny prsu po covid-19

Dotaz, 9. 12. 2021

Dobrý den, manželka před sedmi lety (ve třiceti letech) prodělala hormonální rakovinu prsu a nyní se před měsícem bohužel navzdory dvěma dávkám očkování nakazila Covidem. Průběh měla naštěstí mírný (jen tři dny teploty do 37,5, tři dny ztráta čichu a chuti, oteklá víčka, mírný kašel, nyní podle krevních testů žádný zánět v těle nemá), ale i tak nás teď vystrašil hlavní článek časopisu Téma, kde paní profesorka Tesařová píše, jak se po prodělání Covidu mnoha jejím pacientkám rakovina i po mnoha letech remise začala vracet, protože imunita musela bojovat s Covidem a přestala proto hlídat "spící" nádorové buňky, které se probudily... :-( Máte prosím podobnou zkušenost i z Vaší praxe? Má se manželka objednat na dřívější kontrolu ke své onkoložce (nyní má termín na březen)? Omlouvám se, že takto píšu za manželku, ale ten článek jsem četl já a manželku tím nechci zbytečně stresovat. Předem moc děkuji za odpověď. J.

MUDr. Martin Šmakal, 14. 12. 2021

Dobrý den, nemám stejné zkušenosti, musela by na to být seriózní studie, aby to šlo zobecnit. Dodržel bych v klidu březnový termín, pokud si sama neobjevila něco nového... S pozdravem...

Plicní karcinom

Dotaz, 7. 12. 2021

Potřeboval bych doplnit dotaz ,který jsem npsal dne 2.12 a odpověděl mi 7.12 MUDr Šmakal. Omlouvám se za výraz nálet ,samozřejmě tam mělo být napsáno nález. V dotazu mi snad ani tak nešlo o nějakou odbornou specifikaci,ale spíš třeba morální podporu, zda se s tím dá něco v rámci možností dělat. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 14. 12. 2021

Dobrý den, samozřejmě Vám držím palce , ale o nádoru a o Vás toho mnoho nevím a nerad jsem přehnaně optimistický či naopak negativistický. Ale v léčbě plicního karcinomu byl udělán velký ...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři