Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 13

Martina, 24. 6. 2008

Dobrý den moje diagnóza je Hodgkinova choroba(lymfatických uzlin). Nyní mám všechna vyšetření za sebou a zanedlouho mě již čeká chemoterapie. Dočetla jsem se, že se občas se moje diagnóza zamění s obyčejným zánětem v těle. Ráda bych se Vás zeptala zda je to opravdu možné, popřípadě jak mohu pro vyloučení špatné diagnózy dále postupovat.

MUDr. Martin Šmakal, 24. 6. 2008

Dobrý den, pokud již máte za sebou všechna vyšetření, jistě bylo provedeno také histologické vyšetření uzliny. Právě pomocí histologie se stanoví definitivní diagnóza a neexistuje žádné le...

Dotaz 12

Dana, 24. 6. 2008

Dobrý den,psala jsem Vám před týdnem,týkalo se to léčby mé mamky.Dnes jí lékař předepsal prášky,jmenují se Nexavar.Bude je brát 2x denně po dvou tabletách.Byla bych ráda,pokud by jste mi mohli napsat něco blíž k této léčbě.Děkuji za odpověď Dana

MUDr. Martin Šmakal, 24. 6. 2008

Dobrý den, Nexavar se užívá v léčbě karcinomu ledviny. Používá se tehdy, pokud se nádor nepodaří ovlivnit jinými způsoby. Úkolem tohoto léku je zpomalit růst nádoru a tvorbu nových cév, kt...

Dotaz 11

jiřina, 23. 6. 2008

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, když mám sestru, která má rakovinu prsu, má za sebou chemoterapii a ozařování a teď jí čeká další chemoterapie. Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 23. 6. 2008

Dobrý den, patrně máte na mysli riziko, že se také u Vás objeví rakovina prsu. Pokud se nádor objeví u některého Vašeho blízkého příbuzného, riziko je samozřejmě vyšší. Proto byste měla ...

Dotaz 9

Dana, 17. 6. 2008

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na léčbu mé maminky.V létě jí bude 55 let.Před půl rokem jí našli nádor v ledvině.V únoru jí odoperovali levou ledvinu zároveň se slezinou,protože k ní měla přirostlou cystu o velikosti dětské hlavy.Po různých vyšetření jí zjistily nález na plicích,užívala Roferon A v injekcích.Včera mamce řekli,že to nepomohlo a navíc že má změny na játrech.Injekce vysadily a příští týden by si měla jít pro tablety,pokud je schválí lékař.Nevím o jaké tablety se jedná.Příjde mi,jako by jí nechtěli léčit,ale to je snad jen můj pocit.Jinak zhubla skoro 18kg.Chtěla jsem se zeptat na nějakou alternativní léčbu,která by jí mohla podpořit a pomoc.Rakovinu máme v rodině poměrně častou,zemřela na ní mamka mámy i babička.Měli jí i strejdové od babičky.Děkuji za odpověď Dana

MUDr. Martin Šmakal, 17. 6. 2008

Dobrý den, určitě to není tak, že by lékaři Vaši maminku již nechtěli léčit. Do této chvíle se však nepodařilo onemocnění Vaší maminky dostatečně ovlivnit a další možnosti léčby jsou bohuž...

Dotaz 8

DITA, 15. 6. 2008

dobrý den. chtěla bych vědět, co mě čeká po odstranění ledviny. děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 6. 2008

Dobrý den, odstranění ledviny je poměrně závažná operace, ale většinou se obejde bez komplikací. Pobyt v nemocnici obvykle trvá v závislosti na technice výkonu 4 - 10 dní. Stejně jako po ...

Dotaz 7

Hana, 13. 6. 2008

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda také budu patřit do "rizikové" skupiny, když moje babička (mamčina matka) prdělala rakovinu prsou /úspěšně, akorát přišla o prso/ a její dcera (moje teta) na rakovinu prsou zemřela ve čtyřiceti? Díky moc Hana B.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 6. 2008

Dobrý den, výskyt rakoviny prsu u dvou příbuzných v jedné linii a také nádor ve věku pod 50 let patří mezi rizikové faktory. Proto i v mladém věku byste měla absolvovat pravidelné mamograf...

Dotaz 6

Rouhová, 31. 5. 2008

Co to je Grawitzův tumor a jak se léčí?

MUDr. Martin Šmakal, 31. 5. 2008

Dobrý den, Grawitzův tumor je starý název pro běžný (konvenční) karcinom ledvin. Jde o nejčastější zhoubný nádor ledvin vůbec a více se o něm můžete dočíst na našich stránkách http://www....

Dotaz 5

Dana, 30. 5. 2008

Dobrý den, protože na internetu nemohu nalézt odpověď ke svým dvěma dotazům, činím tak touto cestou a prosím o odpovědi. Manžel před třemi lety onemocněn rakovinou varlete, které mu bylo chir. odstraněno, zjištěn seminom. Následovala chemoterapie a radioterapie. Do dnešního dne chodí na pravidelné kontroly, které jsou v pořádku, což, jsme samozřejmě moc rádi. Chtěli bychom na dovolenou do termálních lázní, např. Podhájska nebo Harkány, ale napadlo nás, zda by mu tyto sirné koupele a teplota vody nemohly nějakým způsobem uškodit. Druhý dotaz se týká použití Viagry, zda by v jeho případě neuškodila. Předem velmi děkuji za zopovězení.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 5. 2008

Dobrý den, pokud Váš manžel absolvuje po odstranění nádoru pravidelné kontroly a výsledky jsou v pořádku, pobyt v termálních lázní může bez obav absolvovat. Termální lázně se nedoporučují ...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři