#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

12 způsobů, jak skutečně ochránit kůži před rakovinou

Zjistěte, jak souvisí pití kávy, lakování nehtů  a deset dalších překvapivých způsobů s ochranou kůže před rakovinným bujením.

Zjistěte, jak souvisí pití kávy, lakování nehtů  a deset dalších překvapivých způsobů s ochranou kůže před rakovinným bujením.

1. Dva lékaři, dva názory

Při porovnání případů dvou tisíc pacientů s melanomem se přišlo na to, že pacientům vyšetřovaným dermatologem (specialistou na kožní nemoci) byl melanom zjištěn dříve, a měli tak větší šanci na uzdravení. Jiní specialisté už tak úspěšní nebyli. „Kožaři“ jsou schopní najít i ty nejmenší odchylky na kůži a prověřit je.

2. Tzv. neškodné bazaliomy nejsou zas až tak neškodné

Nádor kůže zvaný bazaliom lze poměrně snadno chirurgicky odstranit. Přesto 5 až 10 % z nich nereaguje na léčbu a neustále se vrací. Může přitom prorůst z kůže přes podkoží až do chrupavky nebo kosti. Je třeba rychle reagovat a nádor vyříznout, pro jistotu i s blízkým okolím.

3. Váš denní šálek kávy může rakovinu kůže odrazit

Popíjení kávy překvapivě snižuje riziko vzniku rakoviny kůže. Je možné, že pomáhají chránit antioxidanty, které jsou v kávě obsažené.

4. Nestarejte se ani tak o vrásky jako o mateřská znaménka

Zejména ženy se více starají o své vrásky než o mateřská znaménka. Ta totiž nebývají zrovna na obličeji, a tak nejsou mnohdy vidět. Vrásky vás přitom nijak neohrožují, zato melanom maskující se za mateřské znaménko ano. Dejte přednost vyšetření kožním lékařem před aplikací botoxu.

5. Opalovací krémy vás ochrání jen napůl

Číslo ochranného faktoru udává pouze schopnost krému chránit před UV zářením typu B, které působí popálení. Už se ale nikde nepíše, jak chrání před UV zářením typu A, které proniká hlouběji do kůže a způsobuje rakovinu. Proto na opalovací krémy nespoléhejte a nesluňte se příliš dlouho.

6. Opalovací krém zamaskuje hrozící nebezpečí

Dokonce se zjistilo, že lidé používající opalovací krémy měli rakovinu častěji než bez nich. S opalovacím krémem totiž nevznikají popáleniny, a tak se lidé s nimi zkrátka opalují déle. Bez použití krému dojde rychleji k zarudnutí kůže, které lidi přinutí, aby se před sluníčkem schovali.

7. Návštěvou solária si nepolepšíte

Majitelé solárií vás sice budou ujišťovat o tom, jak je tenhle způsob opalování bezpečný, ale opak je pravdou. Svou kůži neoblafnete, UV záření v soláriích je stejně škodlivé jako přímé sluneční. Navíc na vás působí z menší vzdálenosti. Lidé chodící pravidelně do solárií mají 2,5krát častější výskyt spinaliomu a 1,5krát větší riziko bazaliomu.

8. Stejně jako děti se rakovina kůže vždy neřídí pravidly

Melanom bývá tmavě hnědý až černý, roste a má nerovné okraje. Existuje však i melanom bez hnědého nebo černého zbarvení, stejně jako melanom přesně symetrický a kulatý jako znaménko. Proto se soustřeďte hlavně na rostoucí skvrny na kůži. Když se začnou zvětšovat, bijte na poplach.

9. Černoši, Asiaté a Hispánci nemívají rakovinu kůže

Je sice pravdou, že nejvíce postihuje rakovina kůže bělochy, ale ani ostatní rasy nejsou zcela v bezpečí. Rakovina kůže se u nich objevuje na ploskách nohou a dlaních, které jsou světlejší.

10. Rakovina kůže hrozí, i když je zataženo

Stejný virus HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku, způsobuje i rakovinu kůže kolem genitálií. V těchto místech bývají snáze přehlédnutelné a můžete je objevit příliš pozdě. Alespoň jednou měsíčně se prohlédněte a nevynechejte ani intimní partie.

11. Manžel(ka) možná nepomůže s domácími pracemi, ale kůži vám zkontroluje nejlépe

Když ne manžel nebo manželka, tak rodiče nebo dítě jsou nejlepším pomocníkem při vyšetření kůže. Prohlédnou místa, která si sami nevidíte.

12. Pod nalakovanými nehty může růst rakovina

Melanom se může ukrývat i na kůži pod nehty a okolo nehtů. Občas si nehty odlakujte a podívejte se, zda pod nimi netmavne kůže.

(ercp)

Zdroj: www.webmd.com

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři