Sedm tipů, jak zmírnit nežádoucí účinky léčby rakoviny
Chemoterapie, ozařování a léky proti rakovině mohou v rámci vedlejších účinků na vašem těle napáchat nemalé škody. Naštěstí existuje způsob, jak se během léčby cítit lépe a jak tělu pomoci se zotavit – zdravá strava.
Podle odborníků na výživu je během léčby rakoviny důležité vyhýbat se extrémním dietám, které často znamenají hazard se zdravím. Raději se zaměřte na to, aby složení stravy bylo pestré a vyvážené z hlediska obsahu živin. Požádejte svého onkologa nebo odborníka na výživu o další informace o stravě, aby vaše tělo mělo dostatek síly na náročnou léčbu.
Sedm tipů na období léčby rakoviny
Dodržujte následující rady. Pomohou vám udržet se v kondici potřebné pro zvládnutí nemoci a její léčby.
- Dávejte přednost celozrnným výrobkům před bílým pečivem.
- Pijte 100% ovocné nebo zeleninové šťávy. Ujistěte se, že jsou pasterizované, protože během léčby rakoviny můžete mít sníženou odolnost proti choroboplodným zárodkům.
- Polovinu své obvyklé porce (polovinu talíře) pokryjte ovocem a zeleninou.
- Několikrát týdně si dopřávejte bezmasá jídla, např. vegetariánské lasagne.
- K večeři si přidávejte salát z listové zeleniny (pokud vám lékař neřekl, abyste se vyhýbali syrovým potravinám).
- Omezte sladké potraviny – obsahují velké množství kalorií, ale velmi málo výživných látek.
- Vybírejte si libové maso a ryby místo tučného červeného masa nebo masa z konzerv.
Když chybí chuť k jídlu
Nedostatek apetitu je při léčbě rakoviny častým jevem. I když zrovna nemáte chuť jíst, je důležité dodat tělu dostatek živin. Můžete vyzkoušet některé z následujících tipů:
- Vybírejte si vysoce kalorické, ale kvalitní potraviny bohaté na živiny, jako jsou avokádo, ořechy, fazole, semínka, pudinky a obiloviny.
- Jezte malé porce po celý den.
- Nečekejte, až budete mít hlad. Místo toho jezte v pravidelných intervalech.
- Nechávejte si své oblíbené pokrmy po ruce.
- Snažte se, aby pro vás bylo jídlo přitažlivější, aby bylo „pastvou pro oči“. Proto často přidávejte na talíř petržel, plátky citronu, cherry rajčata a další barevné potraviny.
Potravinové doplňky při rakovině – ano, či ne?
Je určitě dobře, pokud vedle hlavní léčby podpoříte boj těla s rakovinou pomocí darů přírody. Některé byliny nebo léčivé houby mohou dokonce zmírňovat nežádoucí účinky chemoterapie.
Nicméně než začnete jakékoli doplňky stravy (vitaminy, bylinné koncentráty apod.) užívat, poraďte se se svým lékařem (onkologem). Bylo totiž prokázáno, že některé bylinné produkty a doplňky stravy mohou ovlivnit hladinu léku v těle, nebo v kombinaci s lékem dokonce zdraví poškodit (např. třezalka, produkty z grepu). Tato informace bývá uvedena i v příbalovém letáku příslušného léku. Proto ho vždy bedlivě čtěte.
(hah)
Zdroj: