#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

15 symptomů, které mohou signalizovat rakovinu aneb Co ženy přehlížejí

Ženy se obvykle o své zdraví zajímají více než muži a také možných příznaků nádorového onemocnění si všimnou dříve. Jaké jsou nejčastější příznaky, které by měly každou ženu motivovat k okamžité návštěvě lékaře?

Ženy se obvykle o své zdraví zajímají více než muži a také možných příznaků nádorového onemocnění si všimnou dříve. I tak mnoho, především mladých žen považuje rakovinu za něco, co se jich vůbec netýká. Jaké jsou nejčastější příznaky, které by měly každou ženu motivovat k okamžité návštěvě lékaře?

  1. Nevysvětlitelné ubývání na váze – kila jdoucí dolů sama od sebe by nám neměla dělat radost. Za samovolným ubýváním na váze obvykle vězí skrytý zdravotní problém.
  2. Chronické nadýmání bez návaznosti na jídlo – nadýmání a pocity plnosti jsou běžná trápení, se kterými se mnoho žen naučilo prostě žít. Pokud se však objeví náhle a bez zjevné příčiny, může se jednat o příznak rakoviny – například vaječníků.
  3. Změny prsní tkáně, hmatný útvar v prsu – většina žen zná svá prsa dobře a zaznamená na nich změnu, i když neprovádí pravidelné samovyšetření. Ve věku od 45 let je pak nejlepší nespoléhat na vlastní smysly, ale podstupovat skríningové mamografické vyšetření.
  4. Nepravidelné krvácení z dělohy – pokud má žena obvykle pravidelný cyklus nebo pokud již prodělala menopauzu, mělo by ji každé neočekávané krvácení z dělohy varovat. Může jít o příznak zhoubného nádoru.
  5. Změny na kůži – kromě mateřských znamének bychom si měli všímat také jakékoli neobvyklé pigmentace na kůži.
  6. Potíže s polykáním – mohou být příznakem rakoviny zažívacího traktu, speciálně jícnu. Proto je potřeba lékařské vyšetření spíše než výměna tuhé stravy za polévky a tekuté kaše
  7. Krev tam, kde by neměla být – krev ve stolici může být způsobena hemoroidy, ale také rakovinou tlustého střeva. Krev v moči může signalizovat nádor močového měchýře a rovněž opakované vykašlávání i malého množství krve zaslouží pozornost lékaře.
  8. Hlodavá bolest břicha spojená s depresemi – podle některých výzkumů mohou být depresivní stavy způsobené rakovinou slinivky. I tak nás však spíše než toto bizarní spojení na tento zhoubný nádor upozorní až krutá bolest břicha.
  9. Trávicí obtíže – pokud se u vás objeví trávicí potíže, které jste dříve nemívala, je na čase zbystřit. A jestliže problémy neustávají nebo se nepodaří zjistit příčinu, svěřte se s nimi svému lékaři.
  10. Změny ústní sliznice – barevné změny na vnitřní straně tváří nebo na jazyku by měly bedlivě sledovat především kuřačky. Mohou totiž signalizovat počínající rakovinu jazyka nebo úst.
  11. Bolest bez známé příčiny – jakákoli chronická bolest má nějakou příčinu, kterou je nutno odhalit. A to i přesto, že příčinou této bolesti většinou není zhoubný nádor.
  12. Zvětšené lymfatické uzliny – mohou signalizovat například zánět, ale také zhoubné onemocnění.
  13. Trvale zvýšená teplota – pro chronicky zvýšenou teplotu platí totéž co pro bolest: je třeba zjistit příčinu a vyloučit vážný zdravotní problém.
  14. Chronická únava – pokud únava přetrvává i po důkladném odpočinku, jedná se možná o něco vážnějšího. Navštivte lékaře a nechte se důkladně vyšetřit.
  15. Chronický kašel – kašel provází nachlazení, chřipku nebo alergie. Pokud však trvá déle než tři nebo čtyři týdny, je na čase pátrat po dalších možných příčinách.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři