#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

2. díl seriálu o rakovině ledvin: Jak choroba mění tělo

V minulém díle jsme si vysvětlili princip vzniku metastáz. Dnes se zaměříme na projevy, kterými metastázy ovlivňují organismus nemocného člověka.

V minulém díle jsme si vysvětlili princip vzniku metastáz. Dnes se zaměříme na projevy, kterými metastázy ovlivňují organismus nemocného člověka.

Bojujte s hubnutím!

Jedná-li se o pokročilé stadium nemoci, pacienti hubnou a viditelně chřadnou. Tento, pro rakovinu tolik specifický proces, se odborně nazývá kachexie. Přesný mechanismus vzniku kachexie zůstává i v dnešní době zahalen rouškou tajemství. Vědci však s jistotou ví, že rakovinové buňky produkují specifické látky zvané cytokiny. Je dokázáno, že zvýšené hladiny těchto působků vyvolávají kachexii. Projevy jsou následující:

  • Postižený ztrácí zejména aktivní svalovou hmotu.
  • Zrychluje se jeho klidový metabolismus a klesá množství přijímané potravy.
  • Nemalou mírou ke kachexii a jejímu rychlejšímu rozvoji přispívá ztráta či změna chuti k jídlu vlivem samotné rakoviny i podávaných léků.

Orgány v ohrožení 

Další charakteristické projevy pokročilé rakoviny ledvin se odvíjejí od místa výskytu metastáz. Kam všude tato zhoubná "chapadla" dosáhnou?

  • Plíce. Velmi často se tumor rozšíří právě sem, nemocní pak mívají problémy s dýcháním. Odoperování části napadené plíce potíže navíc nezřídka zhorší – dochází totiž k trvalému snížení vitální kapacity tohoto orgánu.
  • Játra. Pokud se rakovina objeví zde, prezentuje se často horečkou, urychlením hubnutí a obecně zhoršenou funkcí jater.
  • Kosti. Ani kostní metastázy nejsou ojedinělé. Bývají značně bolestivé a zapříčiňují vznik špatně se hojících zlomenin.
  • Mozek. Tyto výsevy rakoviny obvykle rychle rostou a utlačují okolní tkáň. Ohrožují tak důležitá mozková centra a vyúsťují do problémů s rovnováhou či třeba s řečí.

Výčet potíží spojených s metastazující rakovinou ledvin je hrozivý. Neklesejte však na mysli. Naštěstí žijeme v moderní době, kdy i na tuto agresivní formu rakoviny existují kvalitní a dostupné léky.

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři