#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

21 způsobů, jak dobít energii nejen při nemoci

Léčba rakoviny pomocí chemoterapie je náročná nejen psychicky, ale také fyzicky. Nejcitlivější k chemoterapii je kostní dřeň, která vyrábí krevní buňky. Málo červených krvinek pak působí těžkou únavu, spavost a nevýkonnost. Přinášíme spoustu tipů, jak znovu nabrat síly. Stačí vám k tomu jen 10 minut denně!

Léčba rakoviny pomocí chemoterapie je náročná nejen psychicky, ale také fyzicky. Nejcitlivější k chemoterapii je kostní dřeň, která vyrábí krevní buňky. Málo červených krvinek pak působí těžkou únavu, spavost a nevýkonnost. Přinášíme spoustu tipů, jak znovu nabrat síly. Stačí vám k tomu jen 10 minut denně!

1. Běžte ven na sluníčko

Po celou dobu léčby ležíte v posteli pod umělým osvětlením, ať už doma, nebo v nemocnici. Dostaňte se na 10 minut ven. Za prvé je osvěžující být na čerstvém vzduchu, za druhé sluníčko pomáhá produkci serotoninu, který zlepšuje náladu a pomáhá v noci usnout.

2. Zkuste zdolat pár schodů

Aby vaše nohy z neustálé nečinnosti zcela neztratily svalovou sílu, zkuste střídavě vyjít jeden dva schody. Zapojí se i vaše srdíčko, aby nevyšlo jako pumpa ze cviku.

3. Udělejte si přestávku na kafe

Káva vás nastartuje a zejména espresso má navíc antioxidační vlastnosti, a tak působí proti stresu a zánětu.

4. Vyluštěte křížovku

Zaměstnejte mozek křížovkou nebo sudoku. Vyberte si nějakou lehčí na 10 minut, budete chvíli myslet na něco jiného.

5. Protáhněte se

Být celý den v pár pozicích navozuje ztuhlost svalstva a kloubů. Stačí se na 10 minut protáhnout na posteli nebo u postele. Několikrát po sobě vstát a sednout si, zvednout ramena k úrovni uší, obejmout se do kříže kolem ramen.

6. Udělejte si koktejl

Nenechte si nápoj dělat, to zvládnete sami. Udělejte si čaj podle sebe. Nebo rovnou ovocný mléčný koktejl. Vláknina v ovoci prospěje vašemu zažívání.

7. Zkuste řízenou fantazii

Dobijte si energii sami svojí představivostí. Zavřete oči a představujte si něco hezkého, kde jste byli na dovolené, na chatě, s přáteli, zkuste si vybavit detaily, vůně a barvy.

8. Přečtěte si knížku

Vyberte si spíše básně nebo krátké humorné povídky, které zaberou jen 10 minut. Není účelem přečíst stovky stran, ale přijít na jiné myšlenky, vyčistit si hlavu a dobít se pozitivní energií.

9. Projděte se

Není nic lepšího, než se projít. Doma zkuste jít na zahradu nebo balkón. V nemocnici si najděte zahrádku, park, společenskou místnost, posezení nebo bufet. Chodit po chodbách je totiž nuda.

10. Vyhněte se prodejním automatům

Sladkosti vám sice dodají energii, ale jen krátkodobě. Lepší než cukry jsou bílkoviny a ovoce.

11. Pište si poznámky

Psaní deníčku je otravné, protože ho můžete někde zapomenout nebo vynecháte nějaký den. Pište si jen úryvky, poznámky nebo nápady, např. co chcete udělat, až se vyléčíte.

12. Smějte se

Smích sice nemoc neporazí, ale budete se cítit lépe. Koukněte se na pár kreslených, hraných nebo psaných vtipů v časopisech. Nezapomeňte i na humorná videa na internetu.

13. Opláchněte se vlažnou vodou

To už vymysleli starověcí Římané, aby zůstali ve střehu. Zkrátka si v koupelně párkrát opláchněte obličej.

14. Vyzkoušejte zelený čaj

I když vám chutná spíše ovocný nebo černý čaj, dejte šanci i tomu zelenému. Má totiž nejvyšší hladinu antioxidantů a trochu kofeinu, takže povzbuzuje a přitom pomáhá proti stresu.

15. Aromaterapie

Spousta lidí věří, že vůně esenciálních olejů – jako je peprmint, limetka a grapefruit – nabíjí energií. Navoňte si místnost svíčkou, vonnými tyčinkami nebo sprejem, zavřete oči a 10 minut vdechujte. Samozřejmě se předtím domluvte s lidmi na pokoji.

16. Zkuste rostlinné doplňky stravy

Poraďte se s lékařem nebo lékárníkem a zkuste gingko, meduňku nebo dobromysl. Pomáhají se stresem a únavou.

17. Poslouchejte hudbu

Zapněte si oblíbené rádio nebo si na mp3 přehrávač nahrajte svůj vlastní mix písniček.

18. Dopřejte si čokoládu

Čokoláda stimuluje sama o sobě, ale také posiluje paměť a ulevuje srdci.

19. Ukliďte si na stole nebo na nočním stolku

Zaměstnejte se tím, že si uděláte pořádek a systém na stole. Jen 10 minut denně přerovnávejte věci. Jak říká filozofie feng šuej – pořádek a harmonie okolo vás znamená harmonii v duši i těle.

20. Nevynechávejte snídaně a svačinky

I když nemáte zrovna chuť pouštět se do jídla, udrží vás to v pohybu a soustředění. Vyhnete se také nadměrnému hubnutí nebo se naopak pravidelností jídel vyhnete tloustnutí.

21. Zhluboka dýchejte

Párkrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. 10 minut denně takového dechového cvičení vám pročistí plíce a zabrání infekcím dýchacích cest, ve kterých vzduch stojí, jako je zápal plic.

(ercp)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři