#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

5 fází přijetí nemoci: nevyhýbejte se žádné z nich

Ročně onemocní rakovinou v České republice 40 000 lidí. Smíření se s tak závažnou nemocí není jednoduché. Pacient potřebuje čas, aby se s novou situací vyrovnal. A postupně projde pět fází od šoku až po smíření, ve kterých mu může být oporou nejen lékař, ale i nejbližší rodina nebo přátelé.

Ročně onemocní rakovinou v České republice 40 000 lidí. Smíření se s tak závažnou nemocí není jednoduché. Pacient potřebuje čas, aby se s novou situací vyrovnal. A postupně projde pět fází od šoku až po smíření, ve kterých mu může být oporou nejen lékař, ale i nejbližší rodina nebo přátelé.

Nepodceňujte varovné signály

Rakovina se může objevit jako blesk z čistého nebe. Jeden den se cítíme v pohodě, jdeme na preventivní prohlídku a test odhalí nádor… Jindy člověk tuší, že není něco v pořádku, a záleží na povaze, jak se k situaci postaví. Někdo k lékaři nejde vůbec, jiný přijde, až když se u něj začnou objevovat velké zdravotní potíže. Největší šanci na uzdravení mají ti, kdo vyhledají lékaře již při prvních náznacích nemoci. Případný nádor se tak odhalí včas a může být zahájena léčba ještě v době, kdy je šance na vyléčení největší.

Pečlivá příprava na sdělení diagnózy se vyplatí

Sdělit pacientovi diagnózu rakoviny je velmi obtížná a citlivá úloha i pro zkušeného lékaře. Přitom jde o velmi důležitou úlohu, která může ovlivnit vztah pacienta s lékařem a následně celou léčbu. Lékař by si proto měl udělat dostatek času, klidné prostředí, poskytnout dostatek informací o nádoru i možnostech jeho léčby.

Zpracování sdělené informace o diagnóze pak u pacienta probíhá v pěti fázích:

1. Šok

Většina pacientů je nádorem traumatizována. U mnohých se objevují obranné mechanismy, které závažnou situaci pomohou překonat. Běžně se u pacientů projevuje úzkost, lítost, pláč, křik, oněmění, odcizení, pocit, že se jedná o scénu z filmu atd.

2. Odmítání

Po odeznění prvotního ochromení člověk odmítá diagnózu rakoviny. Často si namlouvá, že došlo k záměně vzorků nebo ke špatnému zhodnocení nálezu a nádor nemá on, ale někdo jiný.

3. Agrese

Zde dochází k hledání viníka, ale obvykle v mystické úrovni. Mám nádor – někdo mi nemoc přál, nemoc mě postihla za špatný skutek…

4. Smlouvání

Snahou vážně nemocného je hledat možnost řešení jinde než léčbou. Např. když udělám dobrý skutek, budu zdráv…

5. Smíření

Po překonání těžkého období obvykle dojde k přijetí nemoci jako faktu. V tomto období si člověk dělá nové plány a cíle, přehodnocuje závažnost ostatních problémů. Také musí začlenit léčbu do denního režimu, být schopen přijmout pomoc.

Velmi důležitá je pro pacienta opora rodiny a přátel, nalezení nových koníčků a cílů. Při dobrém pojetí nemoci je i samotná léčba lépe snášena.

(syna)

Zdroj:

  • Angenendt Gabriele, Schütze-Kreilkamp Ursula, Tschuschke Volker: Psychoonkologie v praxi (Portál, 2010)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři