#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alkohol a rakovina prsu: i mírné popíjení zvyšuje riziko nádorového bujení

Nadměrné množství alkoholu stojí za vznikem nádorového bujení. Nejinak je tomu i v případě rakoviny prsu. Nedávný výzkum dokonce prokázal, že dokonce konzumace už jedné skleničky alkoholu za měsíc zvyšuje riziko nádorového bujení prsní žlázy.

(Ne)bezpečný alkohol

Pravidelná konzumace malého množství alkoholu je doporučována v souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob, zejména vysokého tlaku krve a kornatění tepen. Takovou dávkou jsou pro muže dvě a pro ženy jedna sklenička alkoholu. Pomyslnou skleničkou máme na mysli 1/2 litru dvanáctistupňového piva, 2 dcl vína nebo 1 „panák“ tvrdého alkoholu. Ve vyšším množství se začínají projevovat nežádoucí účinky alkoholu, které vedou k poškození jater, vzniku metabolických chorob nebo nádorového bujení. Alkohol je totiž silný kancerogen neboli látka způsobující vznik rakoviny. Kanadští vědci však přišli na to, že i toto „bezpečné“ množství alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Popíjením k rakovině prsu

Podle nového výzkumu zvyšuje i doporučená sklenička alkoholu denně riziko vzniku rakoviny prsu. Ženy konzumující malé množství alkoholu denně mají o 8 % vyšší riziko vzniku rakoviny prsu než nepijící ženy. Pravda, riziko je poměrně malé, ale přesto existuje.

V řeči čísel riziko nádorového bujení stoupá 1,085x u žen, které konzumují méně než 20 gramů alkoholu za den, tedy dokonce méně než jednu pomyslnou skleničku alkoholu. Výzkumy prokázaly, že toto riziko mírně stoupá již při konzumaci jedné skleničky alkoholu za měsíc. Pokud se však k alkoholu přidá genetická vada, kouření nebo další vlivy okolí, riziko raketově stoupá a začíná představovat reálnou hrozbu.

Pro srovnání, ženy pijící pravidelně více než tři skleničky alkoholu denně mají o 37 % vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. Alkohol je zrádný i v tom ohledu, že se nepodílí pouze na vzniku rakoviny prsu, ale též řady dalších nádorů. Pravidelným pitím se tak vystavujeme statisticky významnému riziku vzniku nádorového bujení. Odhaduje se, že například v Kanadě kvůli alkoholu ročně onemocní rakovinou prsu asi 250–500 žen.

Dobrý sluha, zlý pán

Výsledky výzkumu však alkohol úplně nezatracují. Na pozoru by se měly mít především ženy, které mají vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu. Podle statistik totiž riziko nádorového bujení prsu může zvýšit již jedna sklenička alkoholu měsíčně. Pro ně by mohla mít i mírná konzumace alkoholu závažné důsledky.

(holi)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři