#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alternativní způsoby léčby rakoviny: Opravdu si dokážou poradit s nádorem?

Nehledě na roky úporné snahy se vědcům dosud nepodařilo nalézt stoprocentně spolehlivý lék na rakovinu. A přestože konvenční způsoby léčby dnes i ve vážných případech zpomalují průběh onemocnění, mohou mít na druhou stranu množství nežádoucích vedlejších účinků.

Nehledě na roky úporné snahy se vědcům dosud nepodařilo nalézt stoprocentně spolehlivý lék na rakovinu. A přestože konvenční způsoby léčby dnes i ve vážných případech zpomalují průběh onemocnění, mohou mít na druhou stranu množství nežádoucích vedlejších účinků. Není proto divu, že značná část nemocných se stále více uchyluje také k alternativním metodám léčby. Přinášíme stručný přehled těch nejznámějších.

  • PC-SPES – příběh tohoto přípravku je spíše varovný. Jedná se o směs několika čínských bylin, o kterých se tvrdilo, že mají léčivé účinky při rakovině prostaty. Mnoho pacientů užívajících PC-SPES však začalo trpět vážnými vedlejšími účinky a později se ukázalo, že v průběhu výroby byl „přírodní“ přípravek kontaminován různými syntetickými léčivy.
  • Psychologické techniky – sem můžeme zařadit například podpůrné skupiny pacientů s podobným onemocněním, dále relaxační techniky, vizuální imaginaci, techniky k odbourání stresu a další. Tyto metody mají pacientům především pomoci snížit těžko zvladatelné projevy jejich onemocnění a také vedlejší účinky klasické léčby. Existují přesvědčivé důkazy o tom, že psychologické techniky jsou schopné ulevit od obtíží způsobených nádorovým onemocněním a je také možné, že tyto techniky mohou do jisté míry prodloužit dobu přežití.
  • Žraločí chrupavka – o prášku nebo extraktu vyrobeném z pojivové tkáně žraloka se tvrdí, že obsahuje substance, které pomáhají při léčbě rakoviny. Pro toto tvrzení však zatím neexistuje žádný pádný důkaz a provedené studie spíše naznačují, že tento preparát je naprosto neúčinný.
  • Vitamínové preparáty – velké dávky některých vitamínů nebo minerálů by podle některých tvrzení měly bránit vzniku nádorových buněk nebo zpomalovat jejich růst. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o vitamínu E a selenu. Prospěšné účinky tohoto vitamínu a minerálu potvrdilo také několik menších odborných studií. Je však třeba vědět, že ve vysokých dávkách je především selen velmi toxický.
  • Makrobiotická strava – přísná dieta, která nedovoluje jíst maso ani mléčné produkty a více než polovinu energetického příjmu doporučuje hradit celozrnnými produkty. Zbytek připadá na zeleninu, fazole, mořské řasy a jiné druhy rostlinné stravy. I když existuje řada důkazů o tom, že rostlinná strava má význam v prevenci rakoviny, její skutečná účinnost při léčbě rakoviny zůstává zatím nevyjasněná.

(vek)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři