#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba rakoviny – u jakých nádorů funguje?

Cílená terapie je jednou z nejmodernějších metod řešení rakoviny, ale i jiných nemocí. Kromě vysoké účinnosti je jejím nejdůležitějším kladem to, že je šetrná a neničí nic jiného než buňky podílející se na zhoubném bujení.

Najít a zničit

Cílená čili biologická léčiva jsou látky, které přirozenými mechanismy blokují růst nebo šíření rakovinných buněk. Některé brání za pomoci buněčných signálů jejich dělení, jiné jim vydají příkaz ke spáchání automatické buněčné sebevraždy – tzv. apoptózy. Rozdíl mezi chemoterapií a cílenou léčbou rakoviny spočívá především v tom, že chemoterapie útočí na vše v dosahu, přičemž rakovinné buňky jsou na ni výrazně citlivější než ty zdravé. Biologická léčiva však na zdravé buňky necílí vůbec. Z toho plynou méně výrazné nežádoucí účinky a ochrana nepostižených orgánů a tkání, což přispívá ke zlepšení výsledků léčby. Podle typu, polohy a pokročilosti daného nádoru je možné cílenou terapii kombinovat s:

  • léčbou chirurgickou,
  • chemoterapií,
  • ozařováním,
  • hormonální léčbou.

U některých diagnóz jsou za vhodné kandidáty pro biologickou léčbu považováni ti pacienti, kteří na jinou terapii nereagují.

Řešení vhodné jen pro někoho 

Ačkoli se cílená terapie velice rychle vyvíjí, zatím není vhodná pro léčbu všech nádorových onemocnění. Za určitých podmínek může být úspěšná, nebo dokonce velmi úspěšná u rakoviny prsu a plic, maligního melanomu kůže nebo karcinomu tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu). U každého kandidáta pro biologickou léčbu musí být provedeno důkladné vyšetření všech charakteristik nádoru, aby bylo jisté, že to nebude pouhý „výstřel naslepo“. To by mohlo znamenat nejen zbytečné výdaje, ale také ztrátu cenného času, který je pacientovi vymezen na radikální léčbu.

Způsoby aplikace 

Terapie biologiky bývá ve formě tablet, infuzí nebo injekcí. Může být podávána v nemocnici, ve stacionáři nebo ve specializované ambulanci. Vydávána je ale též pacientům k užívání v domácích podmínkách. To platí dokonce i u injekcí, jejichž aplikaci se nemocní učí pod dohledem odborníků a pak v ní pokračují samostatně.

(pez)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři