#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biomagnety dokážou najít nádorové buňky

Tým vědců z Londýnské univerzity vyvinul nové zařízení, které znamená nejen průlom ve vědě, ale především novou pomoc pro lékaře a jejich pacientky se zhoubným nádorem prsu. Zařízení pojmenované „HistoMag“ dokáže přesně vyhledat zhoubné rakovinové buňky a zřetelně je odlišit od ostatních zdravých buněk.

Tým vědců z Londýnské univerzity vyvinul nové zařízení, které znamená nejen průlom ve vědě, ale především novou pomoc pro lékaře a jejich pacientky se zhoubným nádorem prsu. Zařízení pojmenované „HistoMag“ dokáže přesně vyhledat zhoubné rakovinové buňky a zřetelně je odlišit od ostatních zdravých buněk. Nový vynález pracuje na základě nanotechnologií, o jejichž pronikání do medicíny v budoucnu určitě ještě uslyšíme.

Odhalit rakovinu může dát člověku zabrat, zařízení HistoMag ale pracuje přesně

Hlavním úkolem převratné technologie bude nalézat zhoubné rakovinové buňky ve vzorcích tkáně, které se vždy odebírají pacientkám s rakovinou prsu. Z prsu postiženého rakovinou nebo například z postižené uzliny se vyřízne malý kousek tkáně, který se posléze testuje na přítomnost rakovinových buněk. Podle toho, zda tkáňové vzorky zhoubné buňky obsahují či ne, se potom zaměřuje celá další léčba. Až do dnešní doby zastával obtížnou úlohu „hledače rakovinových buněk“ v tkáňových vzorcích lékař-patolog.

Odhalit zhoubnou buňku v tkáňovém vzorku není pro člověka vůbec snadné a vyžaduje to mnoho pilné práce a zkušeností. Pokud by se hledání zautomatizovalo a obtížný úkol převzal místo člověka nanotechnologický HistoMag, ušetřilo by se velké množství času i peněz. Také proto obdržel výzkumný tým za svůj objev významné ocenění od britské Královské společnosti. Toto ocenění ve výši 25 tisíc liber umožní autorům zařízení HistoMag dále vylepšit své zařízení předtím, než bude vpuštěno do klinických studií. Autoři doufají, že k použití v praxi bude HistoMag k dispozici patologům již v roce 2010.

Drobounké magnetky označí zhoubné buňky

Princip nového zařízení HistoMag je založený na speciálním proteinu HER2, který je typický právě pro rakovinové buňky. Protein nazývaný HER2 zhoubné buňky ve zvýšené míře vytvářejí a umisťují jej na svém povrchu, kde je spolehlivě odlišuje od ostatních neškodných buněk. Nová metoda používá protilátky proti proteinu HER2, které mají tu vlastnost, že se na protein HER2 snadno a hlavně specificky navážou. Abychom mohli pomocí zařízení HistoMag zjistit, které buňky byly pomocí protilátek označeny, označkujeme tyto protilátky drobounkými nanomagnety. Prostřednictvím zařízení HistoMag je potom možné tyto magnety detekovat, a získat tak obrázek, který jasně znázorní rozšíření rakovinových buněk ve vzorku zkoumané tkáně.

(vek)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři