#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bojujte s depresí: cvičením, jídelníčkem a omezením stresu

I když lze dnes mnoho druhů rakoviny vyléčit, onkologičtí pacienti často propadají depresím. Pokud máte takové pocity beznaděje, nevěšte hlavu. Kromě lékařů vám mohou pomoci i následující rady.

I když lze dnes mnoho druhů rakoviny vyléčit, onkologičtí pacienti často propadají depresím. Pokud máte takové pocity beznaděje, nevěšte hlavu. Kromě lékařů vám mohou pomoci i následující rady.

V takových chvílích může být opravdu vaším nejlepším přítelem a terapeutem domácí zvíře. Zatímco si s ním hrajete a staráte se o něj, nehoní se vám v hlavě depresivní myšlenky.

Zdravější jídelníček bývá součástí celého léčebného plánu, ale spousta lidí ho podceňuje. Ví se, že existuje spojení mezi tělem a duší. Takže zkuste povzbudit mysl tím, že pomůžete svému tělu – ovocem, zeleninou a celozrnným pečivem. Tyto potraviny navíc obsahují tzv. karbohydráty (uhlovodíky), které zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Serotonin navozuje pocit pohody a klidu.

Nepříjemným změnám nálad zabraňuje vitamín B12 a konzumace tuků obsahujících omega3-nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy zejména v rybách (tuňák, makrela nebo losos), sójových bobech, oříšcích a tmavě zelené zelenině (brokolice, špenát, kapusta, hlávkový salát). Vitamín B12 obsahují ryby a mořské plody, mléčné výrobky a cereálie.

Opravdu potřebujete vypít tři kávy denně? Možná nevíte, že kofein v kávě působí nervozitu, podrážděnost a úzkost. To vám boj s depresí vůbec neulehčí. O alkoholu platí v menší míře totéž. Depresivní pocity souvisí také s bolestí. Při léčbě deprese proto nezapomeňte ani na odstranění sebemenší bolesti. Deprese se častěji objevují v zimních měsících, kdy je nedostatek světla. Využijte proto každý sluneční den, případně si pomozte umělým sluníčkem.

Některým lidem pomáhá cvičení více než antidepresiva. Nemusíte běžet zrovna maraton, stačí se projít s někým blízkým. Postupně prodlužujte procházky a choďte každý den. Totéž platí o jízdě na kole, plavání, práci na zahradě, v zimě o jízdě na běžkách. Vyplaví se vám do těla endorfiny (hormony štěstí a dobré nálady), budete se dobře cítit fyzicky, budete lépe v noci spát a celkově se vám zlepší nálada. Pokud jste sami, pokuste se přidat k ostatním a cvičte s nimi ve skupině.

  1. Věnujte se domácímu mazlíčkovi
  2. Zdravým jídelníčkem ke zdravé mysli bez deprese
  3. Náladovost napraví vitamíny a „zdravější“ tuky
  4. Omezte pití kávy a zbavte se bolesti a vyjděte ven na sluníčko
  5. Pohyb zažene depresi
  6. Najděte si nového koníčka a zbavte se stresu

    Zabavte se něčím, co vás baví nebo i klidně něčím novým. Na výběr je spousta aktivit. Malování, fotografování, hudba, psaní, pletení. Nemusíte tvořit umělecká díla, jen se tím bavte. Vyhýbejte se stresovým situacím a zkuste techniky na zklidnění – jógu, meditaci, relaxační hudbu, vonné svíčky nebo horkou koupel. Buďte s rodinou nebo svými přáteli a neizolujte se. Každý potřebuje někoho, s kým si popovídá a kdo ho vyslechne. Lidé s depresí o to více.

(ercp)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři