#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bude se nádor šířit? Nový test napoví

Jednou ze známek „nebezpečnosti“ nádorového onemocnění, která spolu s dalšími určuje léčebný postup a prognózu, je šíření nádoru a jeho metastazování, tedy zakládání vzdálených ložisek nádoru na různých místech v těle.

Jednou ze známek „nebezpečnosti“ nádorového onemocnění, která spolu s dalšími určuje léčebný postup a prognózu, je šíření nádoru a jeho metastazování, tedy zakládání vzdálených ložisek nádoru na různých místech v těle. Dosud nebylo možné s jistotou určit, jestli nádor bude, nebo nebude metastazovat. Vědci však vyvíjejí nový jednoduchý test, který možné zakládání metastáz odhalí na roky dopředu.

PE-deltaN – bílkovina, která „mluví“

Test metastazování je založen na detekci proteinu (bílkoviny) s pracovním názvem CPE-deltaN. Tuto bílkovinu tvoří samotný nádor, který se chystá metastazovat nebo už metastázy založil. Vědci uvádějí, že test vykazuje až devadesátiprocentní úspěšnost a dokáže rozlišit přítomné metastazování od budoucího.

Játra a nadledviny

Jako reprezentativní nádorová tkáň posloužily dva nádory. Karcinom jater zastupoval poměrně častého typu rakoviny, nádor nadledvin pak typ běžný. Test funguje u obou druhů nádorů a podle vědců lze odvodit, že bude použitelný u většiny typů nádorů obecně.

Test zjišťující metastazování vědci vyvíjejí z několika důvodů:

  • Zakládání metastáz potenciálně i fakticky značně zhoršuje prognózu pacienta a může způsobit náhlé změny zdravotního stavu k horšímu, včetně úmrtí. Metastázy se přitom z mateřského nádoru mohou uvolnit těsně po jeho vzniku, ale také až po letech jeho přítomnosti v těle.
  • Znalost rizika metastazování tak pomůže v léčbě pacienta s nádorem – pokud bude test pozitivní, pomůže to jak v hledání založených metastáz, tak v prevenci zakládání metastáz nových. Tím se zvýší naděje na delší přežití pacienta a na zlepšení jeho stavu či vyléčení.

(zak)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři