#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bylinky, vitamíny a doplňky stravy při rakovině. Pomáhají, nebo naopak škodí?

Řada lidí trpících nádorovým onemocněním sáhne i po alternativní léčbě v podobě bylinek, vitamínů či doplňků stravy. S dobrým úmyslem si však mohou při neopatrném užívání těchto přípravků uškodit. Některé z těchto látek totiž mohou nejen ovlivňovat účinnost léčby, ale způsobit také nepříjemné zdravotní komplikace. V první řadě je tak vhodné konzultovat vhodnost jejich užívání s ošetřujícím lékařem.

(Ne)bezpečné bylinky

Bylinné přípravky jsou s úspěchem užívány v léčbě širokého spektra nemocí již stovky a tisíce let. Bohužel však nejsou schopny vyléčit závažné nádorové onemocnění. Je sice pravdou, že řada moderních léků v boji proti rakovině vychází z přírodních látek, užívání bylinných přípravků bez porady s lékařem může ale mít závažné důsledky.

Některé přírodní látky totiž mohou ovlivňovat koncentraci protinádorových léků v organismu, čímž mohou snížit účinnost léčby, ale také přivodit předávkování protinádorovým lékem. Užívání těchto látek může způsobit také přetížení s následným narušením funkce jater, životně důležitého orgánu, který je odpovědný za metabolismus čili energetickou a látkovou přeměnu v našem těle.

Příkladem může být třezalka tečkovaná, která je používána jako přírodní lék proti depresi, úzkosti a nespavosti. Účinné látky obsažené v třezalce ale ovlivňují funkci jaterních enzymů a tím i koncentraci některých protinádorových léků v organismu. Česnek, ženšen, zázvor nebo i granátové jablko zase mohou snížit účinnost léků na srážení krve a způsobit krvácivé komplikace. Nevítaným pomocníkem se pak může stát i obyčejný grapefruit, který ovlivňuje vstřebávání léků z trávicího traktu.

Zmíněné bylinky a přípravky jsou cennými pomocníky v léčbě řady nemocí a nežádoucích účinků léčby, vhodnost používání konkrétních bylinek je však vždy zapotřebí konzultovat s lékařem.

Pozor na doplňky stravy

V první řadě je zapotřebí zmínit, že doplňky stravy neprocházejí tak přísným schvalovacím procesem jako léky a nejsou určeny k léčbě nemocí. I když výrobci těchto přípravků mohou deklarovat téměř zázračné účinky na zdraví celého organismu, účinnost a bezpečnost velké části z nich nebyly ověřeny výzkumem.

V případě užívání doplňků stravy je třeba mít se na pozoru, například ty s obsahem antioxidantů vitamínů C a E mohou snižovat účinnost chemoterapie a ozařování. Některé potravinové doplňky mohou být ale prospěšné. Příkladem jsou přípravky s obsahem vitamínu D u lidí podstupujících hormonální léčbu, která zvyšuje riziko řídnutí kostí, a také multivitamínové a minerální přípravky pro lidi s poruchou vstřebávání živin ze střev v důsledku rakoviny nebo její léčby. Obdobně jako u bylinek však platí to, že je potřeba nejprve vhodnost užívání doplňků konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zdraví prochází žaludkem

Nejlepším způsobem, jak zajistit tělu potřebné vitamíny, minerály a další prospěšné látky nejsou doplňky stravy, ale každodenní příjem pestré a vyvážené stravy. Zapomínat byste neměli nejenom na pravidelný přísun ovoce a zeleniny, ale také na bílkoviny a takzvané esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Pokud si s tvorbou zdravého jídelníčku nevíte rady, nezoufejte. Pomocnou ruku vám nabídnou specialisté na výživu, kteří vám pomohou sestavit jídelníček šitý na míru vašim potřebám.

(holi)

Zdroje:

  1. https://www.cancer.net/blog/2015-04/5-things-you-should-know-about-herbs-and-supplements
  2. https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/complementary-and-integrative-medicine/dietary-supplements/safety.html
  3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/vitamins-diet-supplements

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři