#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chemoterapie má výhody i nevýhody. Znáte je?

Pro a proti má každá léčba, včetně léčby rakoviny. Důležité je být o nich předem informován. A společně s lékařem zvolit postup, který mnohem více pomůže než uškodí.

Možnosti léčby rakoviny jsou v současné době široké. To dovoluje lékařům vybrat nejlepší metodu pro každého pacienta. Je-li ve hře chemoterapie, jaké výhody a nevýhody se zvažují?

Výhody

  1. Léky využívané v chemoterapii se rychle šíří do tkání celého těla. Snadno pronikají do míst, kde jsou potřeba.
  2. Chemoterapie zabíjí nejen buňky prvotního nádoru, ale také metastázy (druhotná ložiska rakoviny). Zničí i buňky, které se uvolnily z nádoru a cestují tělem, aby založily druhotné ložisko.
  3. Dá se aplikovat lokálně (v místě nádoru) i systémově (do krevního oběhu).
  4. Lze ji použít i ke zmenšení nádoru před ozařováním nebo operací.
  5. Zpomaluje růst nádoru a brání jeho šíření dokonce i v případech, kdy není možné odstranit prvotní ložisko rakoviny. Tím prodlužuje a zkvalitňuje život nemocného.

Nevýhody

  1. Žádné chemické látky používané v léčbě rakoviny nejsou jedovaté jen pro nádorové buňky. Škodí i zdravým buňkám. Tím způsobují tolik obávané nežádoucí účinky, jako jsou:
    • nechutenství, nevolnost, zvracení,
    • ztráta vlasů,
    • útlum krvetvorby,
    • zánět sliznice v ústní dutině,
    • poškození střevní sliznice (protože chemoterapeutika v boji proti nádoru zabíjejí bez výběru všechny rychle se množící buňky, tedy i nově vznikající buňky výstelky střev).
  2. Nežádoucí účinky se mohou dostavit i po delší době. Projeví se třeba jako poškození ledvin, srdečního svalu, nervů nebo plic. Častá je také neplodnost.
  3. Každá chemoterapie účinkuje pouze na některé typy nádorů. V rámci těchto skupin vždy existuje určité procento případů, které na léčbu reagují jen částečně nebo vůbec.
  4. Je poměrně časově náročná. Podává se v tzv. cyklech. To jsou různě dlouhá období, kdy pacient denně dochází do ambulance nebo stacionáře. To může znamenat únavné a nákladné cestování.

Každá léčba má výhody a nevýhody. Důležité je zvolit ji podle potřeb a možností pacienta. Závažné nežádoucí účinky mohou vést ke změně léčebného postupu. Neměly by však vést k zanedbání léčby nebo užívání látek bez prokázaného účinku a bez vědomí lékaře.

(pez)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři