#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronická myeloidní leukemie aneb Co čeká pacienty

Chronická myeloidní leukemie (CML) představuje 25 % všech leukemií u dospělých pacientů. Je to onemocnění postihující kostní dřeň – místo, kde se tvoří nové krevní buňky.

Chronická myeloidní leukemie (CML) představuje 25 % všech leukemií u dospělých pacientů. Je to onemocnění postihující kostní dřeň – místo, kde se tvoří nové krevní buňky. Při této leukemii vzniká velké množství bílých krvinek, které jsou nezralé a neplní svoji funkci, jež spočívá v obraně proti infekci. Nezralé krvinky osídlují krev i kostní dřeň a utlačují tak normální bílé krvinky, červené krvinky i krevní destičky.

Rizikové faktory pro vznik CML:

  • věk nad 50 let,

  • kouření – především vinou benzenu, který je známý karcinogen,

  • radiace,

  • vystavení pesticidům.

Fáze CML

  1. Chronická fáze – v této fázi většina pacientů nemá žádné příznaky a CML se objeví během krevních testů prováděných z jiného důvodu. Počet nádorových buněk ještě není tak velký a zbývá dostatek zdravých bílých krvinek schopných bojovat proti infekci. I přesto, že pacient nemusí pociťovat žádné obtíže, je nutné již tuto fázi nemoci léčit, aby nepřešla do fáze další.
  2. Akcelerovaná fáze – zvyšuje se počet abnormálních bílých krvinek. Pacienti mohou být unavení, hubnout, hůře se jim dýchá a mohou mít horečky. V této fázi je již obtížnější dosáhnout toho, aby se nemoc zastavila, a často přechází do poslední fáze.
  3. Blastický zvrat – v krvi i kostní dřeni je obrovské množství nezralých krvinek a ubývají zdravé bílé i červené krvinky a destičky. Pacient je ohrožen závažnými infekcemi, chudokrevností nebo krvácením, jeho stav je vážný a je ohrožen na životě.

Léčba CML

  • Inhibitory tyrozinkinázy (TKI) – v chronické fázi se léčba začíná těmito léky, které cíleně zabíjejí nezralé nádorové buňky. Pokud tyto léky nezabírají, přijdou na řadu další možnosti.
  • Transplantace kmenových buněk – pacient před transplantací dostane vysokou dávku chemoterapie, která v kostní dřeni zabije zdravé i nádorové krvetvorné buňky. Poté pacient dostane nové kmenové buňky od vhodného dárce a tyto buňky se usadí v kostní dřeni a produkují zdravé krvinky. Transplantace kmenových buněk je jediná možnost, jak lze CML vyléčit.

Pacienti vhodní k transplantaci kmenových buněk:

  • věk do 60 let,
  • chronická fáze CML,
  • celkově dobrý zdravotní stav,
  • vhodný dárce – nejlépe blízký příbuzný, např. bratr nebo sestra.

Pokud u pacienta nezabírají TKI a není vhodným kandidátem pro transplantaci kmenových buněk, existují ještě další metody, např. chemoterapie, která v těle zabíjí nádorové buňky, nebo biologická léčba, která naopak posiluje zdravé buňky v boji s leukemií.

(vesa)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři