#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chudokrevnost může odhalit rakovinu

Rakovina se může projevit tisícem obtíží: od drobných, které uniknou pozornosti, až po ty nepřehlédnutelné. Jednou z těch méně nápadných může být i chudokrevnost.

Rakovina se může projevit tisícem obtíží: od drobných, které uniknou pozornosti, až po ty nepřehlédnutelné. Jednou z těch méně nápadných může být i chudokrevnost.

Okolí blízké a vzdálené

Rakovina obecně se projevuje jak v místě svého vzniku, tak na úrovni celého organismu. Čím je nádor větší, tím větší potíže může způsobovat. Vzdouvá se a deformuje své okolí, tlačí na cévy ve své blízkosti atd. Na úrovni celého organismu se obvykle projevují až nádory velké nebo diseminované – to jsou ty, které se šíří formou metastáz po těle.

Ztráta krve pomalá, ale jistá

Chudokrevnost je příznakem malé, ale dlouhotrvající nebo opakované krevní ztráty. Pokud by nádor porušil velkou cévu, řekněme aortu, bylo by to se životem neslučitelné. Nádory ale mohutně krvácí jen zřídka. Zato poměrně často krvácí mírně, takřka neznatelně.

Úhrada ztrát

Tělo je schopno své krevní ztráty hradit: zrychlí zrání krvinek, a krve tak neubývá. Pouze pokud krvácení přesáhne „výrobní kapacitu“ krvetvorných orgánů (krevní dřeně), začne krvinek ubývat.

Tomuto stavu se říká chudokrevnost neboli anémie. Čím méně krvinek zbývá, tím výraznější jsou příznaky. Příznaky se nemusí vůbec projevit, pokud anémie vzniká dlouho, pokud je pokles počtu krvinek dost pomalý. Jestliže jde naopak o rychlý proces, pacient obvykle pocítí i menší úbytek.

Bledost a únava

Jak tedy anémii rozpoznat? Jejími příznaky jsou:

  • únava,
  • bledost pokožky, zvláště dobře viditelná na sliznicích (například na vnitřní straně očních víček).

Při těžší anémii se může objevit dýchavičnost a nevýkonnost.

Typicky se krvácením a z něj vyplývající chudokrevností projevují nádory tlustého střeva. Je to pro ně dokonce tak typické, že předběžný test na jejich detekci se zaměřuje na zjištění malého množství krve ve stolici. Říká se mu test okultního krvácení (okultního = skrytého, protože malé množství krve ve stolici není vidět).

Nenápadný zabiják

Samotnou chudokrevnost nelze stanovit „od oka“, je třeba zhodnotit laboratorní vyšetření krevního obrazu. Při nálezu jakékoli anémie je nutno hledat příčiny. Jednou z nich může být i rakovina. Chudokrevnost jako příznak si proto rozhodně zaslouží plnou pozornost.

(shmt)

Zdroj:

  • Klener P.: Vnitřní lékařství, ISBN 80-7262-007-X

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři