#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co všechno hrozí našim plicím

Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne všechna jsou způsobena jen nechvalně známým kouřením.

Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne všechna jsou způsobena jen nechvalně známým kouřením. I znečištěné a zaprášené prostředí, alergie nebo infekce mohou způsobit celou řadu problémů.

Čím trpí dýchací cesty, potažmo plíce

Následující onemocnění postihují především dýchací cesty, jejich neblahé důsledky však mnohdy dopadají i na plíce.

  • Astma – dýchací cesty postižené alergickým zánětem se mohou příležitostně křečovitě stáhnout, což se projeví sípáním a dušností. Na vině je alergická reakce, infekce nebo znečištěné prostředí.
  • Chronická obstrukční plicní nemoc – typická je spíše neschopností vydechnout než se nadechnout. Ke vzniku této choroby přispívá hlavně kouření.
  • Chronická bronchitida – může předcházet nebo se vyskytovat společně s výše uvedenou nemocí, příznakem je chronický vlhký kašel.
  • Emfyzém – trvalé rozšíření drobných dýchacích cest a úbytek plicních sklípků způsobuje podstatně zhoršené okysličování krve.
  • Cystická fibróza – genetické onemocnění, za které nikdo a nic nemůže, jen genetická porucha. Je velmi vážné, a přestože se možnosti léčby stále zlepšují, lidé s cystickou fibrózou zpravidla umírají velmi mladí.

Co může „potkat“ plicní sklípky

  • Zápal plic – infekční zánět plic, obvykle bakteriální.
  • Tuberkulóza – dříve se mělo za to, že s touto infekcí se u nás již nesetkáme. Není to však pravda, každoročně se i v České republice několik set případů tuberkulózy objeví.
  • Plicní edém – velmi vážný stav, kdy tekutina z plicních cév vystupuje ven do plicní tkáně. Bývá způsoben srdečním selháním.
  • Plicní karcinom – naprostá většina případů rakoviny plic je způsobena kouřením, ale neplatí to stoprocentně. Plicní karcinom bez souvislosti s kouřením se objevuje relativně častěji u žen.
  • Pneumokonióza – dlouhodobé vdechování škodlivých částic ze vzduchu (uhelný prach, azbest), které našim plicím rozhodně nesvědčí.

Cévy v ohrožení

Také onemocnění plicních cév může vážně narušit schopnost plic okysličovat proudící krev a tím i celé tělo.

  • Plicní embolie – krevní sraženina vzniklá kdekoli v těle může připutovat do plic a ucpat některou z jejich cév. Na velikosti ucpané cévy záleží, zda bude následkem okamžitá smrt, nebo „jen“ kašel a dušnost.
  • Plicní hypertenze – vysoký tlak v plicních tepnách způsobuje dušnost a bolesti na hrudi. Může se objevit i zcela bez zjevné příčiny.

Jak je vidět, vše souvisí se vším. Některým nemocem předcházet můžeme, jiné neovlivníme. V každém případě je vhodné svým plicím věnovat pozornost a v případě jakýchkoli pochybností raději navštívit lékaře.  

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři