#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dědičné formy rakoviny: kdy se nás můžou týkat?

Rakovina je bohužel časté onemocnění, a ve většině rodin tak najdeme alespoň jednoho člověka s nádorem. Opravdu dědičných je však jenom 5–10 % nádorových onemocnění. Kdy bychom tedy měli možnost výskytu dědičné formy rakoviny v naší rodině zvážit?

Je rakovina dědičná?

Tato otázka je často jednou z prvních, které si lidé kladou potom, co je u někoho z jejich blízkých diagnostikován nádor. Vzhledem k četnosti onkologických onemocnění je tato možnost většinou nepravděpodobná. Za zvýšeným výskytem nádorů v konkrétní rodině tak stojí především společné nepříznivé návyky, např. kouření nebo vystavení stejným rizikovým faktorům.

Když začnou mutovat geny

Existují ale také nádory, které opravdu dědičné jsou. V tomto případě mluvíme o tzv. familiárních nádorových syndromech. Jejich podstatou je poškození genu, tedy mutace, která se v rodině přenáší z rodičů na děti. Podstatou rakoviny je totiž nekontrolované dělení buněk. To je umožněno poškozením genů, jejichž úkolem je dělení buněk kontrolovat.

K mutaci genů může dojít během života – pak mluvíme o získané mutaci. Tento typ mutací je nejčastější. Méně časté jsou mutace vrozené, kdy od jednoho z rodičů zdědíme již poškozený gen. Riziko vzniku rakoviny je pak vyšší než u lidí, kteří od obou rodičů zdědili nepoškozenou formu genu.

7 varovných signálů

Existuje několik varovných signálu, které na možnost dědičné formy rakoviny v rodině můžou upozornit:

  1. výskyt stejného typu nádoru u vícero členů rodiny (zvlášť pokud se jedná o vzácný nádor),
  2. rakovina se u členů rodiny vyskytuje v mladším věku, než je pro daný nádor běžné,
  3. u jednotlivých členů rodiny se vyskytuje několik různých nádorů (např. nádor prsu a současně nádor vaječníků),
  4. v případě párových orgánů (oči, ledviny, prsa) se nádor vyskytuje v obou orgánech,
  5. u více než jednoho člena rodiny byl zjištěn nádor v dětském věku (např. sestra i bratr mají sarkom),
  6. daný nádor se vyskytuje i u pohlaví, pro který není typický (nádor prsu u muže),
  7. rakovina se vyskytuje u několika generací po sobě (dědeček, otec, syn).

Jak postupovat při podezření

Pokud máte podezření na dědičnou formu rakoviny, je vhodné udělat si seznam příbuzných, u kterých se rakovina vyskytla. Konkrétní nádor u jednotlivých příbuzných pak můžete zhodnotit pomocí sedmi uvedených kritérií. Pokud podezření přetrvává, je možná konzultace v genetické poradně.

Genetické vyšetření z krve může potvrdit nebo vyvrátit podezření na běžné dědičné formy rakoviny. Ne každý si však přeje tuto informaci znát, a proto je před samotným vyšetřením nutný rozhovor s genetickým poradcem. Rozhodnutí podstoupit genetické vyšetření je vždy na pacientovi a je také jeho právem takovéto vyšetření po rozhovoru s poradcem odmítnout.

(alz)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři