#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deset rad, jak po vyléčení z rakoviny zase začít žít

Rakovina je často popisována jako cesta, která začíná dnem stanovení diagnózy. Během léčby si mnozí pacienti sáhnou až na dno svých sil. Jejich život často visí na vlásku – o to více se pak těší na vše, co je čeká, až se uzdraví. Návrat k „normálu“ ale nebývá snadný.

Nové začátky

Po skončení léčby rakoviny někteří očekávají, nebo si alespoň v hloubi duše přejí, aby vše zamířilo zpět do zajetých kolejí. Chtějí se vrátit do svého světa, který existoval před osudnou diagnózou. Většinou však poznají, že to není tak jednoduché. Skutečnost je často duševně i fyzicky složitější. Mnoho vyléčených lidí po čase zjistí, že nemohou, nebo se dokonce nechtějí vrátit k životu, který vedli před onkologickým onemocněním. Říkají, že je těžká nemoc zcela změnila.

Mylné představy

Mnoho pacientů přemýšlí nad způsobem své existence, jaká bude v případě, že rakovinu porazí. Často se domnívají, že po úspěšném ukončení terapie:

  • nejprve své vyléčení pořádně oslaví,
  • se budou cítit už jen dobře,
  • se stanou zase stejnými lidmi jako před rakovinou,
  • už nebudou od nikoho potřebovat podporu a pomoc,
  • budou cítit velkou vděčnost.

Jenže skutečnost taková nebývá. Často je člověk nucen přehodnotit své hodnoty, cíle, priority a celkový pohled na život. Mnohé trápí obtíže jako únava, nespavost, bolesti a deprese. Některé dále sužují zdravotní obtíže vzniklé následkem léčby (např. bolest jizvy po rozsáhlém chirurgickém zákroku). A v neposlední řadě snad každého z onkologických pacientů provází strach, že se nemoc vrátí.

Jak zvládnout návrat do života

  1. Pokud se po příchodu z nemocnice budete poprvé bát jít sami ven, požádejte někoho z blízkých, komu důvěřujte, aby šel s vámi.
  2. Buďte připraveni na smíšené reakce od rodiny i přátel. Když lidé nebudou vědět, jak reagovat, zachovejte klid. Někteří se budou vyhýbat kontaktu s vámi, protože už samotné slovo „rakovina“ v nich vyvolává složité emoce.
  3. Promluvte si se svým lékařem, jestliže vás provázejí obavy, smutek či deprese. Navštivte psychologa. Jste-li věřící, oslovte duchovního.
  4. Podělte se o své pocity a starosti s rodinou a přáteli.
  5. Žijte každý den naplno. Nenechte se odradit tím, že některé dny budou veselejší, jiné spíše pochmurné.
  6. Zůstaňte u svého vlastního tempa, vyhnete se tak tlaku činit důležitá rozhodnutí ihned. Odpočinek si plánujte dopředu. 
  7. Praktikujte nějakou formu relaxace, jako je meditace, jóga apod.
  8. Veďte si deník. Mnohým pomáhá zapisovat si, jak se cítí.
  9. Zhodnoťte svůj život. Zeptejte se upřímně sami sebe: „Dělám to, co mě naplňuje a co jsem vždycky chtěl dělat? Co je pro mě důležité?“
  10. Najděte si přátele mezi těmi, kdo se také vyléčili z onkologického onemocnění. Sdělujte si vzájemně své pocity. Společně možná budete budoucnost vidět více optimisticky.

(hah)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři